Vesztegzár a nagyvilágban : Kávészünet

Vesztegzár a nagyvilágban

A koronavírus 2019 decemberének végén ütötte fel a fejét a Kínai Népköztársaság Hubei tartományának székhelyén, a 10 millió lakosú Wuhanban. A kínai hatóságok azonban a járvány megjelenését csak később közölték. A helyzet súlyosságát fokozta az is, hogy idén erre az időszakra esett a Tavaszünnep, azaz a kínai Holdújév, amely számukra az év legfontosabb eseménye. Ilyenkor emberek milliói kerekednek fel, hogy az ünnepet családjuk körében töltsék, vállalva az akár több ezer kilométeres utazást is.

Az idegen nyelvet tanulók körében felmerülhet a kérdés, hogy számos európai nyelven (főleg az újlatin nyelvekben) miért hasonló a vírus elnevezése. Elektromikroszkópon keresztül vizsgálva láthatjuk, hogy a vírus fehérjetüskéi kitüremkednek a felszínből, és ez hasonlít a Nap koronájához. A „corona” latin eredetű szó, koszorút, koronát jelent. A vírus okozta betegség kínaiul: új, korona alakú vírusos tüdőgyulladás. (新型冠状病毒肺炎 – xīnxíng guānzhuàng bìngdú fèiyán).


A járvány bejelentése után Wuhant és az egész tartományt lezárták. A világ számos országa hasonló módon reagál: a Kínából érkező utasokat karanténban elkülönítik, és alapos orvosi vizsgálatnak vetik alá. A karantén szó az olasz „quarantina” szóból ered, amely 40 napot jelent. Eredetileg eddig tartották a fertőzésgyanús személyeket a külvilágtól elszigetelve. (A karantén szó magyar megfelelője a ritkán használt vesztegzár).

A vírus nemcsak egészségügyi szempontból sújtja Kínát, hanem a gazdaságára és a mindennapi életre is kihat. A kínai éttermek elnéptelenedtek, az ázsiai embereket sokan gyanakodva figyelik, és félve közelednek hozzájuk. Az utcákon „Nem vagyunk kínaiak!”, és ehhez hasonló feliratú táblákkal találkozhatunk (pl.: „Ember vagyok, nem egy vírus”). Találhatunk azonban a kínai néppel együttérző megnyilvánulásokat is. Sok helyen feltűnik az alábbi buzdítás: „Hajrá Kína, hajrá Wuhan! (加油中国,加油武汉! – jiāyóu Zhōngguó, jiāyóu Wuhàn!).

A koronavírus elterjedése nemcsak Kínát, hanem az egész világot érinti, hiszen az ország kulcsfontosságú helyet foglal el a világkereskedelemben és az élet egyéb területein is. A Kínai Népköztársaság az előre jelzett kb. 6 %-os növekedés helyett, jó, ha a 3%-ot teljesíti. A kínai Országos Egészségügyi Bizottság február 19-én nyilvánosságra hozta a vírussal kapcsolatos stratégia hatodik verzióját. Ez a program többek között a hagyományos kínai orvoslást (HKO) is a járvány ellen bevethető „fegyvernek” tekinti. A vírus elleni vakcina kifejlesztése ugyan hosszú folyamat, de a kutatók már jó eredményeket értek el.

Amennyiben többet szeretnének idegen nyelven megtudni erről a témáról, könyvtárunkban megtalálják a portugál nyelvű Visão magazint (1405. szám), valamint a francia Le Monde napilap február 18-i számát, ahol több cikk is különböző oldalról mutatja be a témát. Angolul tanuló látogatóink pedig az 5 perc angol című lap februári számát kezükbe véve hatékonyan gyarapíthatják nyelvtudásukat, ugyanis a cikk megértését szószedet is segíti.

(a képek forrása: https://bit.ly/2vj37gf és https://bit.ly/2Tftqf9)

Batári Tibor

Vélemények

Hozzászólás küldése