Új dokumentumok a Zeneműtárban a HINNLI Alapítvány támogatásával : Kávészünet

Új dokumentumok a Zeneműtárban a HINNLI Alapítvány támogatásával

Új zeneműtári dokumentumok

Új zeneműtári dokumentumok

A HINNLI Alapítvány támogatásával az Országos Idegennyelvű Könyvtár Zeneműtára 2017-ben hat kottával és két CD-vel tudta gyarapítani állományát.

Olvasói kérés volt a Classical album: nine easy pieces című kotta, amely a Boosey & Hawkes kiadó gondozásában jelent meg. A kotta Harold Perry fuvola – zongora átiratait, kilenc klasszikus darabot, Purcell, Couperin, J. S. Bach, Händel, Gluck, Haydn, Mozart és Beethoven műveit tartalmazzák.

Arvo Pärt észt zeneszerző munkái mind hangzóanyagban, mind kottaanyagban keresettek a gyűjteményben. Olvasóink zongoraműveket kértek a szerzőtől kottában, így került beszerzésre az Universal kiadó által megjelentetett kétzongorás műve, a Hymn to a great city.

Lehár Ferenc A víg özvegy (Die lustige Witwe) című operettje a 2016-os évben szintén keresett volt, most megvásárlására került a Doblinger kiadó gondozásában megjelent, német nyelvű szöveggel ellátott zongorakivonat.

Szakmai körökben nagy érdeklődést váltott ki a Bärenreiter kiadó által megjelentetett Franz Schubert összes kamaraművét tartalmazó három kotta. A több mint 1800 oldalnyi anyagot diákok, előadók, kutatók és érdeklődők egyaránt használhatják, forgathatják.

A két audio CD egyike John Field (1782-1837) ír származású zeneszerző összes noktürnje, amelyeket a fiatal zongoraművész, Elizabeth Joy Roe tolmácsolásában hallgathat meg az érdeklődő. A Decca kiadónál 2016-ban megjelent CD-n a hallgató John Field munkáját ismerheti meg, az első zeneszerzőét, aki noktürnöket írt – művészete nagy hatással volt Frédéric Chopin, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Robert Schumann, Liszt Ferenc és Edvard Grieg zeneszerzőkre.

A BMC gondozásában 2017-ben jelent meg az Hommage à Fritz Kreisler című lemez, amelyen Kocsis Zoltán utoljára volt Kelemen Barnabás hegedűművész zongorista partnere. A két előadó a Phoenix Stúdióban dolgozott együtt utolsó közös munkájukon 2016 augusztusában. Számos kevésbé ismert mű mellett a korongon olyan híres Kreisler művek is helyet kaptak, mint a Liebesfreud (Szerelmi öröm), a Liebesleid (Szerelmi bánat), valamint a Preludium és allegro Pugnani stílusában.

Az alapítvány támogatásával megvásárolt művek olvasói kérések voltak – a Zeneműtár gyűjteményében 2017 márciusától kereshetők, kölcsönözhetők.

Sárközi Andrea

Vélemények

Hozzászólás küldése