Száz éve született Mario Benedetti (1920-2009) : Kávészünet

Száz éve született Mario Benedetti (1920-2009)

A Magyarországon is ismert uruguayi író a latin-amerikai irodalom meghatározó alakja, annak egyik legtermékenyebb szerzője. Több mint nyolcvan kötete jelent meg, műveit számos nyelvre lefordították.

Már nagyon fiatalon közelről megismerhette az uruguayi középosztály életét, melynek később krónikása lett. 14 éves korától már dolgozott, sokféle szakmát is kipróbált a megélhetésért, például volt ingatlanközvetítői irodai alkalmazott, és könyvelő is. 17 évesen Buenos Airesbe ment munkát keresni, több évet töltött az argentin fővárosban, de később Peruban, Kubában és Spanyolországban is hosszabb ideig élt.

Benedetti – miközben évtizedekig újságíróként is dolgozott – számos irodalmi műfajban alkotott. A negyvenes években jelent meg első verseskötete, esszégyűjteménye és elbeszéléskötete. Bár életének jelentős részét politikai okok miatt külföldön töltötte, műveiben is tükröződik, hogy erősen kötődött hazájához. Regényei, elbeszélései gyakran játszódnak szeretett szülőföldjén, mint például az 1959-ben kiadott Montevideanos című novelláskötete, amellyel a latin-amerikai irodalom élvonalába emelkedett.

1960-ban La tregua című regényével már nemzetközi sikert ért el, s a regény alapján készült filmet 1974-ben Oscar-díjra is jelölték. A később magyarra is lefordított Gracias por el fuego (Köszönöm a tüzet, uram) című regényét is megfilmesítették.  Benedettinek ebben a művében apa és fiú életfelfogása ütközik össze. A történet a fiú – és tágabb értelemben egy egész ország – kétségbeesését és csalódását mutatja be, éles kritikával láttatva, hogy a korrupció és a hatalommal való visszaélés hogyan terjed a társadalomban.

Műveiben az író szinte mindig megtörtént eseményekből indul ki, ugyanakkor jellemző rá a műfajkeverés, formai kísérletezés. Jó példa erre az 1971-ben kiadott El cumpleaños de Juan Ángel című politikai regénye, melyet központozás nélkül, verses formában írt.

A költő Benedetti gyakran hétköznapi eseményeket, témákat érint, szinte népdalszerű egyszerűséggel, a humort sem nélkülözve. Költészetére jellemző a könnyed ritmika, talán ezzel magyarázható, hogy többen is próbálkoztak versei megzenésítésével. A legismertebb közülük Joan Manuel Serrat, aki 1985-ben adta ki nagy sikert aratott lemezét El sur también existe címmel.

A katalán zenész közreműködésével emlékeztek meg a Cervantes Intézetben Mario Benedettiről, a költő 100. születésnapján, szeptember 14-én.

Mario Benedetti, homenaje al poeta (felvétel a rendezvényről)
A szerző művei könyvtárunk katalógusában
A szerző művei a műfordítás-adatbázisunkban

M. A.

(A kép forrása: https://bit.ly/33cpZfz)

Vélemények

Hozzászólás küldése