Oxford Academic Journals – Adatbázis-ismertetés : Kávészünet

Oxford Academic Journals – Adatbázis-ismertetés

Az Oxford University Press az Oxfordi Egyetem kiadóvállalataként az egyik legrégebbi kiadó a világon. Jelenleg nagyjából 190 országban vannak jelen, és bár az angol az elsődleges nyelv a kiadványaikban, további 40 nyelven adnak ki publikációkat világszerte. Az OUP évtizedek óta élen jár a felsőoktatási, akadémiai kiadványok terén is, ennek jele a 450 szakfolyóirat elérhetőségét biztosító Oxford Academic Journals adatbázis. A rendszer teljes szövegű (full text) és elsősorban angol nyelvű adatbázis. A folyóiratok kurrens számai teljes szöveggel olvashatók, az archív évfolyamok 1996-ig bezárólag érhetők el.

Legfrissebb közlés alapján (Journal Citation Reports, 2020) az OUP 291 szakfolyóirata rendelkezik impakt faktorral, melyek közül 155 szaklap növelni tudta befolyását az általa érintett tudományterületen. (Az impakt faktor, hatástényező a folyóiratok idézetelemzésen alapuló minősítője, valamely szakfolyóirat idézettségét jelző mutató. Minél magasabb impaktú egy folyóirat, annál rangosabb szakmai körökben, és annál többen idéznek belőle.) Az OUP Journals külön szentelt egy aloldalt a tudományterületeken belüli impakt faktorok felsorolásának, valamint a szakfolyóiratok kezdő oldalain is megjelenik ez a tudományos mérőszám.

Az adatbázis főoldalán a szerkesztők ajánlata jelenik meg, emellett egy algoritmus válogat a legfrissebb tartalomból. Fel lehet iratkozni: email (new issue alert/advance article alert) és RSS feeds (latest issue/advance articles/open access) értesítőkre. Van hivatalos Youtube-, Twitter-, Facebook-, Tumblr-csatornájuk, és van blog is, ahol egy szerkesztőbizottság válogat a folyóiratokban megjelent cikkekből, ezek ajánlatai is megjelennek belépés után.

OUP Journals tudományterületek (Journals By Subject):

 • Medicine & Health (Orvostudomány)
 • Arts & Humanities (Művészet és humán tudományok)
 • Social Sciences (Társadalomtudományok)
 • Mathematics & Physical Sciences (Matematika és természettudományok)
 • Law (Jog)

Keresési lehetőségek:

 1. Keresésre lehetőség van a főoldali keresőmező segítségével kulcsszó, kifejezés alapján (klasszikus gyorskeresés).
 2. Szintén a főoldalról elérhető a szaklapok listája A-Z-ig, illetve témakörök szerint csoportosítva.
 3. A főoldali ajánló alapján lehet továbblépni, a témakörökben kiemelt legutóbbi cikkek alapján.
 4. Saját account (felhasználói fiók) létrehozása után egyenesen oda érkeznek az új cikkekről email értesítők.

Folyóiraton belüli keresési lehetőségek:

 1. A kiválasztott folyóirat gyorskereső mezőjét lehet használni, illetve lehetőség van részletes keresésre (advanced search).
 2. A kiválasztott szaklapon belül legördülő menüből választhatók ki a korábban megjelent számok; illetve a szerkesztők ajánlata, open access módon elérhető cikkek.
 3. A folyóirat főoldalán helyet kap a legfrissebb szám, a legújabb cikkek, a legolvasottabb cikkek és a legidézettebb cikkek. Külön hangsúlyozott kiemelést kap újra a szerkesztő(k) ajánlata, illetve az OUP blogban is megjelent cikkek.
 4. A szaklap főoldalán szerepel egy rövid ismertető a kiadványról az impakt faktor számával, valamint a szerkesztők nevei.  Természetesen, minden folyóiratra lehetőség van egyénileg is feliratkozni, email vagy RSS értesítőt kérni.

Keresési eredmények és finomításuk:

 1. Részletes keresés lehetőségei:
  – Formátum kiválasztása (journal article, image)
  – Idézet alapján (journal citation – year, volume, issue, page)
  – Cikktípus és szekció alapján (kutatási eredmény – research article, könyvismertető – book review, szerkesztőségi hír – editorial, levél, korrekció, hír, egyéb)
  – Dátum és elérhetőség alapján (ingyenes – free, open access)
 2. A találatnál ott a cikk absztraktja.
 3. Lakat jelzi, hogy elérhető-e a cikk.
 4. Itt is lehetőség van email értesítőt beállítani: legújabb cikkekre és előzetes cikkekre (New issue alert, Advance article alerts).

Cikken belüli navigáció:

A cikk olvasható online, letölthető PDF-ként, idézhető doi alapján, valamint számos hivatkozáskezelő rendszerrel: RIS (Zotero), EndNote, BibTex, Medlars, ProCite, RefWorks, Reference Manager. Természetesen, megosztható emailben, Facebookon, Twitteren.
A cikk mellett megtalálható az egyedi statisztikája (View Metrics): hányan olvasták az adott publikációt, hányan hivatkoztak rá, hányan töltötték le PDF-ben.  A bibliográfiai leírás teljes körű: szerző; cikk címe, folyóirat címe, kötet, szám, kiadás időpontja, oldalszám,  DOI (digital object identifier).

Csak kulcsszavakkal írják le a rekordot, nincs tartalmi feltárása a cikkeknek. Egyes esetekben a cikk szerzőjének lehet küldeni emailt is; ha több részre tagolódik a cikk, akkor lehetőség van az alcímre kattintva az adott részre lépni. Itt is fel lehet iratkozni értesítőkre (New issue alert, Advance article alerts, Article activity alert).

Keresési tippek:

 • kulcsszóra, kifejezésre keresés a legjellemzőbb módszer
 • alap Boole operátorok használatára van lehetőség (and, or, not, near)
 • a keresőben lehet speciális karaktereket használni
 • Altmetric segítségével külön kiemelik, hogy egyes folyóiratokon belül melyik alszekció melyik 3-5 cikke volt a legsikeresebb.

Könyvtárunk teszthozzáférése keretében 2021.jún. 30-ig elérhető a teljes OUP Journals adatbázis. (A gyűjtőkörünkbe szorosan nem tartozó szakterületek – orvostan, matematika és természettudományok, társadalomtudomány, jog – kurrens folyóiratai eddig lesznek elérhetőek.)

Az Arts & Humanities tudományterület egész 2021-ben elérhető marad. Külön kiemelnék erről a területről pár kimagasló szakfolyóiratot az alábbiakban:

További kiemelkedő folyóiratok:

Sajnos nincs az oldal használatát bemutató hivatalos videó, egy amerikai egyetem segédletét tudjuk ajánlani helyette: How to Search in Oxford Journals.

 

Már lehet regisztrálni az OUP által szervezett, az adatbázist angol nyelven ismertető webináriumra. Időpontja ápr. 22. 12:00-13:00
Regisztráció: https://attendee.gotowebinar.com/register/3847570930948421388

Czene Mariann

 

További adatbázisainkról szóló blogbejegyzések itt érhetőek el:

 

 • GALE Reference Complete – ismertető

https://blog.oik.hu/gale-reference-complete-ismerteto/

 • EBSCOhost adatbázisok

https://blog.oik.hu/ebscohost-adatbazisok/

 • JSTOR ismertető

https://blog.oik.hu/jstor-ismerteto/

 • Oxford University Press adatbázisok I.

https://blog.oik.hu/oxford-university-press-adatbazisok-i/

 • Oxford University Press adatbázisok II.

https://blog.oik.hu/oxford-university-press-adatbazisok-ii/

 • Oxford Academic Journals – Adatbázis-ismertetés

https://blog.oik.hu/oxford-university-press-journals-adatbazis-ismertetes/

Vélemények

Hozzászólás küldése