Oxford University Press adatbázisok I. : Kávészünet

Oxford University Press adatbázisok I.

Könyvtárunk beiratkozott olvasói próbahozzáférés keretében az Oxford University Press több adatbázisát érhetik el 2021. október 31-ig.

A távoli belépéshez a bejegyzésben szereplő linkekre kattintva a megnyíló oldalon a „Sign in via your Institution” opciót kell kiválasztani, majd a megjelenő listában kikeresni az Országos Idegennyelvű Könyvtárat.

Az adatbázisok eduID azonosítás után érhetők el, melyhez a felhasználónév az olvasójegy vonalkódja alatti, 8 karakterből álló számsor, a jelszó pedig az OIK katalógusában használt jelszó (alapértelmezetten a születési dátum ééééhhnn formátumban).

University Press Scholarship Online
https://www.universitypressscholarship.com/

Az OUP nemzetközi platformja, amely 25 egyetemi kiadó köteteit teszi elérhetővé, teljes szöveggel. 33 témakörben, 35 ezer publikációt tartalmaz az adatbázis, amelyet havonta több száz új kötettel bővítenek. A monográfiák egyetemi oktatók, kutatók művei, általában lektorált kötetek.

A főoldalon háromféle módon lehet keresni, kulcsszó (keywords) alapján a találatot finomítani lehet, elsősorban azzal, hogy könyvekben (books) vagy fejezetekben (chapters) legyen megtalálható a kulcsszó. Témakör keresése esetén egy-egy témához kapcsolódó több ezres találati halmazt van lehetőségünk tovább szűkíteni, akár egyetemi kiadók, akár kiadás éve, akár altéma alapján. A harmadik keresési lehetőség a különböző egyetemi kiadókhoz kapcsolódik, kiválasztás után csak a kijelölt kiadó publikációi között keres a rendszer.

Minden találati lista rendezhető cím szerint ábécérendbe, dátum, illetve szerző szerint. Maga a találati lista is letölthető, míg egyes művekhez négyféle stílusban (Chicago, AMA, APA, MLA) lehet hivatkozást készíteni, és háromféle hivatkozáskezelőhöz (ProCite, RefWorks, Reference Manager) lehet hozzáadni a találatot.

Az oldal használatát bemutató videó

 

Oxford Handbooks Online
https://www.oxfordhandbooks.com/

Teljes szövegű és multidiszciplináris  (több tudományt, szakterületet érintő) adatbázis, amelyben ezernél több kézikönyv, 35 ezer publikáció, tudományos cikk található. A minőségre 98 szerkesztő figyel, a rendszert havonta frissítik.
Az adatbázis 17 témakör mentén kereshető, esetleg a főoldalon található gyorskereső, valamint a részletes kereső (advanced search) segítségével.

Találati halmazait az University Press Scholarship Online-hoz hasonló módon lehet finomítani, azonban azzal a nagyon hasznos funkcióval bővítették az adatbázist, hogy a felhasználói fiókba belépés után nemcsak hogy el lehet menteni a keresési találati listákat, de van Recently Viewed (Legutoljára megtekintett) funkció is, így csökkentik az adatvesztés lehetőséget, illetve segítik a kutatást.

Az oldal használatát bemutató videó

 

Very Short Introductions (VSI)
https://www.veryshortintroductions.com/

A VSI eredetileg egy könyvsorozat volt, amit az Oxford University Press 1995-ben kezdett megjelentetni. A kötetek mindegyikére jellemző, hogy átfogó művek, a témakör egy-egy szakértője írja meg, és nagyjából 200 oldalasak. Természetesen, mivel egy szerzője van egy-egy kötetnek, így közvetítenek egyéni véleményt, személyes látásmódot is, azonban szándékosan törekednek a pártatlanságra és a témákban előforduló lehetséges kritikai mozgalmak, ellenvélemények bemutatására is.

Jelenleg 671 kötetet lehet 5 nagyobb témakörben és 60 altémában elolvasni, valamint 25 kiadvány címét jelentették már be előre, egészen 2025-ig biztosan tervezve a sorozatot, adatbázist.
A keresési lehetőségek ugyanazok, mint bármelyik OUP adatbázisban, azonban egy-egy publikáció esetében további bibliográfiát, részletes szakirodalomjegyzéket találunk (Futher Reading). Az ábécésorrendbe rendezett digitális index nagyban megkönnyíti a keresést, hiszen a fogalom mellett ott a linkelt oldalszám, ahová azonnal ugrik a kereső.

Az oldal használatát bemutató videó
Az adatbázisnak van podcastja, ahol meghallgathatóak a könyvek

 

Oxford Research Encyclopedias (OREs)
https://www.oxfordre.com/

Az OREs az Oxford University Publishing egyedülálló online enciklopédiája, 25 témakörben. Teljes szövegű és multidiszciplináris  (több tudományt, szakterületet érintő) adatbázis, havonta frissítik.
Az adatbázisban szereplő, egy-egy téma alá tartozó cikkek szerzői egyetemi oktatók, kutatók, akik a terület vezető szakértői. Mindegyik enciklopédia fejezet, publikáció lektorált, 10-12 professzor alkot egy szerkesztőséget, egy-egy téma vezetője szintén egyetemi oktató. (Az irodalom témakör főszerkesztője például a Minnesotai Egyetemen tanít. Az elsődleges célok alapján egy-egy enciklopédiacikket 30 perc alatt el lehetne olvasni – természetesen itt az anyanyelvi használókra gondolnak. )

Az OREs magában foglal két másik adatbázist:

  • Encyclopedia of Social Work (Szociológiai témákban, 22 altéma, 163 életrajz és publikáció olvasható bejelentkezés nélkül)
  • Oxford Classical Dictionary (22 témakör, 490 szócikk olvasható bejelentkezés nélkül)

Az OREs hasonlóan működik a többi OUP adatbázishoz, témakörre keresés esetén a találati halmaz elsődlegesen cím szerint rendeződik, míg kulcsszó (keyword) keresésnél relevancia, azaz fontosság alapján. Mindkét esetben újrarendezhető a lista szerző szerinti ábécésorrendbe és kiadás ideje szerint is.
Maga a találati lista is letölthető, míg egyes művekhez háromféle stílusban (Chicago, APA, MLA) lehet hivatkozást készíteni, és háromféle hivatkozáskezelőhöz (ProCite, RefWorks, Reference Manager) lehet hozzáadni a találatot.

Csak irodalom témakörben 134 publikációt lehet elolvasni bejelentkezés nélkül, főként életrajzokat, de irodalmi műfajokat összegző írásokat is (pl.: Black Women Readers, Fairy-Tale Symbolism, British Detective Fiction in the 19th and Early 20th Centuries).

Az oldal használatát bemutató videó, illetve képernyőképekkel mutatva.

 

Oxford World’s Classics
https://oxfordworldsclassics.com/

1901-ben kezdte el Grant Richards brit kiadótulajdonos, író “The World’s Classics series” néven kiadni irodalmi klasszikusok reprintjeit, amelyek rögtön közönségkedvencekké váltak olcsóságuk és méretük miatt. Az OUP 1906-ban vásárolta fel a kiadások jogait, és azóta ad ki az egyetemi kiadó „Oxford World’s Classics” sorozatcím alatt klasszikus műveket.
A kiadvány többször is kinézetet váltott az évek során, és 1998-ban költözött a világhálóra. Jelenleg az adatbázisban 301 cím van, ebből 271 eredetileg 19. századi kiadvány.

Az adatbázis hasonlóan működik a többi OUP oldalhoz, kulcsszó alapján gyorskeresés érhető el a főoldalról, rákattinthatunk a főoldalon kiemelt tucat író valamelyikére, illetve 18 témakör köré összegyűjtött publikációk listáját böngészhetjük. A találati lista cikket és könyvet is tartalmaz, cím és szerző szerint rendezhető ábécésorrendben.
A könyvek adatlapjára kattintva bejelentkezés nélkül is három igen hasznos segítséget kap az olvasó, kutató. Habár a könyv szövege nem olvasható el bejelentkezés nélkül, de egy-egy kiadvány előszava (Introduction), a kiadvány szövegéhez kapcsolódó rövid magyarázat (Note on the Text), válogatott bibliográfia (Select Bibliography), és az adott szerző kronologikus életrajza (Chronology of the author) szabadon böngészhető, hivatkozható tartalom.

Nemcsak oldalhasználati videót, hanem részletes, képernyőképekkel megtűzdelt segítséget is találhatnak a felhasználók az alábbi linken.

Czene Mariann

További adatbázisainkról szóló blogbejegyzések itt érhetőek el:

 

  • GALE Reference Complete – ismertető

https://blog.oik.hu/gale-reference-complete-ismerteto/

  • EBSCOhost adatbázisok

https://blog.oik.hu/ebscohost-adatbazisok/

  • JSTOR ismertető

https://blog.oik.hu/jstor-ismerteto/

  • Oxford University Press adatbázisok I.

https://blog.oik.hu/oxford-university-press-adatbazisok-i/

  • Oxford University Press adatbázisok II.

https://blog.oik.hu/oxford-university-press-adatbazisok-ii/

  • Oxford Academic Journals – Adatbázis-ismertetés

https://blog.oik.hu/oxford-university-press-journals-adatbazis-ismertetes/

Vélemények

Hozzászólás küldése