Nobel-díjas szerzők: Orhan Pamuk : Kávészünet

Nobel-díjas szerzők: Orhan Pamuk

Ferit Orhan Pamuk (Törökország, Isztambul, 1952. Június 7. -) a török posztmodern irodalom vezető alakja. Műveit eddig több mint hatvan nyelvre fordították le. A szülei építésznek vagy mérnöknek szánták, de három év után abbahagyta a tanulmányait, hogy író lehessen. A ‘80-as években New Yorkban tanult, majd visszatért Isztambulba. 

1995-ben jelent meg negyedik regénye, az Új élet (Yeni hayat), amely hatalmas siker lett Törökországban. A nemzetközi sikert a 2000-ben megjelent A nevem Piros című regényével érte el, amely a 16. századi Isztambulban játszódik.  

A kétezres évek elején egy interjúban elismerte az örmény népirtást, és mivel ez ellentétes a török kormány hivatalos álláspontjával, ezért eljárást indítottak ellene. Számos nemzetközi szervezet, író és művész állt ki Pamuk mellett. 

2006-ban kapta meg a Nobel-díjat.

(saját fotózás)

Fülszöveg (forrása ITT):

„Egy gyilkosság ördögien összekuszált szálai, egy évtizedek óta emésztő szerelem tüze és a művészet mindent felülíró ereje szövődik egybe ebben a magával ragadó történetben. A nevem Piros meséjét a 16. századi Isztambul csillogó pompája mögött megbújó sötét intrikák mozgatják.

A szultán titkos megbízást ad birodalma legkiválóbb miniatúrakészítőinek: az uralkodó dicsőségét hirdető könyvet kell készíteniük, amely a korabeli európai festészet stílusjegyeit viseli magán. Csakhogy az iszlám tiltja az ember- és állatábrázolást, a feladat tehát nemcsak izgalmas, hanem rendkívül veszélyes is. Amikor a könyvön dolgozó miniátorok egyikének nyoma vész, a kötet valódi céljairól mit sem sejtők körében kitör a pánik. A megoldást – avagy a gyilkost eláruló bűnjelet – a félig kész rajzok rejtik. A nevem Piros történelmi tablót, krimit, szerelmes elbeszélést és filozofikus elmélkedést vegyítő története kaleidoszkópszerűen rendezi újabb és újabb formákba a művészet, a vallás, a szerelem, a szexualitás és a hatalom össze-összekapcsolódó darabjait.

Minél nagyobb és színesebb egy város, annál több zuga van, ahol bűneinket rejtegethetjük, s minél többen lakják, annál több esélyed van arra, hogy bűnöddel elkeveredj benne. Egy város okosságát nem tudósai, könyvtárai, miniátorai, kalligráfusai és medreszéi, hanem a sötét utcákon, évezredek folyamán alattomos módon elkövetett gyilkosságok mérik. Semmi kétségem afelől, hogy eszerint Isztambul a világ legeszesebb városa.”

A bevezető ENNEK segítségével készült.

Orhan Pamuk művei katalógusunkban >>>

Kanta Krisztina

Vélemények

Hozzászólás küldése