Nobel-díjas angol szerzők: Ernest Hemingway : Kávészünet

Nobel-díjas angol szerzők: Ernest Hemingway

Ernest Miller Hemingway amerikai, irodalmi Nobel-díjas regényíró, novellista, újságíró, akinek kalandos élete és négy házassága széles nyilvánosságot kapott. A középiskola elvégzése után 1917-ben Hemingway a Kansas City Star riportere lett. Az első világháború alatt az Amerikai Vöröskereszt mentősofőrjeként szolgált. 1918. július 8-án az osztrák-olasz fronton megsérült, hősi kitüntetést kapott. Miután felépült Hemingway Franciaországba hajózott a Toronto Star külföldi tudósítójaként. Párizsban tagja lett a külföldön élő amerikaiak csoportjának, amelybe Gertrude Stein, Ezra Pound és F. Scott Fitzgerald tartozott.
Hemingway amerikai irodalmi karrierje egy novellasorozat, „A mi időnkben” (In Our Time, 1925) publikálásával kezdődött. 1929-ben adta ki a „Búcsú a fegyverektől” (A Farewell to Arms) című klasszikusát, amely meghozta számára az elismertséget és a világhírt.
1940-ben jelent meg az „Akiért a harang szól” (For Whom the Bell Tolls), amely egyszerre szerelmi történet és háborús regény.
Legismertebb műve azonban a Pulitzer és Nobel-díjas „Az öreg halász és a tenger” (The Old Man and The Sea) 1952-ben jelent meg.

.

FÜLSZÖVEG:
A kubai halász már jó ideje nem járt szerencsével, amikor találkozik egy óriási marlinnal. Hosszú és szenvedéssel teli csatát vívnak, messze kisodródva az öböl vizére. Hemingway egyszerű nyelven, nagy láttató erővel jeleníti meg a veszteség és diadal történetét, mellyel élete legnagyobb kritikai sikerét aratta. A magyar fordítást Ottlik Géza írónak köszönhetjük.

Hemingway művei katalógusunkban: https://bit.ly/3Dt9NIL

Angol Hemingway archívum: Hemingway Archives: John F. Kennedy Library

Hemingwayről szóló szöveg forrása a Merriam Webster’s Encyclopedia of Literature; műveinek kiadási időpontja és a fülszöveg a Moly.hu könyves oldalról származik.
Kép forrása: https://bit.ly/3f3m65i

Czene Mariann

Vélemények

Hozzászólás küldése