Linguistic Minorities in Europe Online folyóirat : Kávészünet

Linguistic Minorities in Europe Online folyóirat

A De Gruyter Kiadó 2020-ban kezdett bele egy nagyszabású és egyedi vállalkozásba, amely során az Európában élő nyelvi kisebbségeket óhajtja jobban bemutatni, a nyelvekkel kapcsolatos kutatásoknak, publikációknak szentel egy új online folyóiratot és a hozzá kapcsolódó adatbázist.
Noha Európában jelenleg 79 nyelvjárást tartanak számon, arra nincs lehetőség egyelőre, hogy az összes kisebbségi nyelvet bemutassák. Az LME 2022-ben alapvetően angol nyelvű, de 13 nyelvvel kapcsolatos publikációt tartalmaz.
Ezek a nyelvek: a baszk, a breton, a horvát, a fríz (holland kisebbségi nyelv), a magyar, az ír, a számi (lapp) és a török mint kisebbségi nyelv. Évente kétszer frissül az adatbázis, van egy tavaszi és egy őszi publikációs időszak.Az LME három főszerkesztője mind nyelvészprofesszor, Lenore Grenoble a Chicago Egyetemen tanít, és a számi nyelv a szakterülete; Pia Lane és Unn Røyneland pedig mindketten az Osloi Egyetem által finanszírozott MultiLing (Center for Multilingualism in Society across the Lifespan) kutatói. Unn Røyneland volt az, aki egy nyelvészeti konferencián a De Gruyter kiadóvállalat vezetőjével egy kávézás során találta ki az LME-t.

A folyóiratot évente tervezik nyelvekkel kibővíteni, és nemcsak az őslakos európai lakosság nyelveivel, hanem a bevándorlók nyelvjárásait, kommunikációját is figyelembe vennék.
Jelenleg minden kiválasztott nyelvről létezik egy ún. „overview article”, azaz összefoglaló cikk – ezek felépítése azonos.
Az összefoglalás alapelemei a következőek:

  • Linguistic description (nyelv leírása),
  • Demographics (beszélőinek száma; itt a hivatalos nyelvi használat és a kisebbségi nyelvhasználat egyaránt számít),
  • Standardization (általános nyelvhasználat, nyelvújítás, ha volt),
  • Variation (variációk, nyelvjárások),
  • Attitudes (kisebbségi nyelvhasználat),
  • Education and Media (oktatás és médiabeli nyelvhasználat).

Az LME cikkek legtöbbje tartalmaz metahivatkozást, akár külső forrásból, akár az LME-n belül kapcsolódó hivatkozásokat. A cikkek egy része open access, azaz szabadon hozzáférhető, de nem a teljes adatállomány.
Ami mindenképpen ingyenesen elérhető, és nagy segítség a kutatóknak, azok az „elsődleges források” (Primary sources). Ezek közül 144 audio felvétel, 39 pedig átirat.
Kétféleképpen kereshető az LME a főoldalról: lehet böngészni (Browse) országok, illetve nyelvek szerint; vagy lehet használni a haladóbb keresést, mely során ki lehet választani a publikáció típusát (Type). A cikkek mind teljes szövegűek, azaz full text elérhetőségűek.

Kicsit nehezen követhető, hogy milyen átfedések vannak, ha országra, illetve nyelvre keresünk; Magyarországra 6, míg a magyar nyelvre 9 találat van.
A magyar nyelvvel kapcsolatos összefoglaló cikk (Overviwe Article) szerzői a magyar nyelvi tartalom témafelelősei is; Bátyi Szilvia a Pannon Egyetem Magyar és Alkalmazott Nyelvtudományi Intézetének egyetemi adjunktusa, kutató és Ferenc Viktória a Nemzetpolitikai Kutatóintézet kutatási referense, nyelvész, szociolingvista.

Három magyar kutató és egy finn oktató közös munkája a moldvai csángó kisebbség nyelvhasználatával kapcsolatos publikáció, amely történeti feltáráson, térképen kívül számos statisztikai következtetést is tartalmaz. A cikk középpontjában a csángó nyelv átalakulása áll, hogy miképpen változik meg napjainkban, mennyit vesz át a román nyelvből.
(The Moldavian Csángós: the Hungarian speaking linguistic minority in North-Eastern Romania)
Ehhez hasonló elemző publikációk mind a 13 nyelvet érintően az LME fő célkitűzései lennének, és eddig 76 ilyen mélyreható tanulmány szerepel az adatbázisban. A nyelvjárások, elsődleges források bővítése mellett még főleg ilyen kutatási vizsgálatokat elemző publikációkat szeretnének többet összegyűjteni és kiadni az LME felületén.

Az LME használatát egy hosszabb, a főszerkesztőket bemutató, megszólaltató interjúban lehet megtekinteni. (A tényleges bemutató a videó 6. percében kezdődik és nagyjából a 16. percig tart.)
Videó link: https://www.youtube.com/watch?v=ngRapW9-U40
LME: https://www.degruyter.com/database/lme/html

Czene Mariann

(logó forrása: https://bit.ly/3DfZiXT

a többi kép saját képernyőfotózás)

Vélemények

Hozzászólás küldése