Library Thing, Moly, Goodreads, több nem jut eszembe I. : Kávészünet

Library Thing, Moly, Goodreads, több nem jut eszembe I.

„Olvasónak lenni annyit jelent, hogy sosem leszel magányos és soha nem fogsz unatkozni.” Joanne Harris angol író véleményét idézem, aki szintén nagy könyvmoly az írás mellett.

Habár maga a könyvolvasás tevékenysége önállóan zajlik, de rengeteget tud adni egy olvasmányélményhez, ha van kivel megbeszélni azt, vagy vannak az olvasóhoz hasonló ízlésű könyvmolyok, és új műveket ajánlanak az embernek. Hiszen eredendően társas lények vagyunk, szívesen osztjuk meg akár a pozitív, akár a negatív érzéseinket.

A könyvmolyok két legnagyobb könyves Paradicsoma, közösségi oldala a méltán világhíres Goodreads.com, illetve kis hazánkban a Moly.hu.

Először az volt az elképzelésem, hogy erről a két oldalról fogok írni, de pár vicces kedvű egyetemi csoporttársam az eredeti cím mellé odaírt egy félmondatot, ami új utakra vezetett engem.

Library Thing, Moly, Goodreads, több nem jut eszembe – ez az apró megjegyzés igen elgondolkodtatott, mert a napokig tartó kutatás előtt tényleg nem ismertem én se másik könyves közösségi oldalt.

De immáron igen, ezeket a frissen talált kincseket szeretném bemutatni 5-10 mondatban.

 

aNoobi

“Together we find better books” Együtt jobb könyveket találunk – ígéri a 2006-ban alapított, 20 országban jelen lévő, mégis inkább az olasz olvasók körében népszerű oldal.

Az aNoobi név eredete latin, Anobium punctatum magyarul kis kopogóbogár, azaz faszú, faféreg. Az oldal nevének leírása nem hibás, így írják – kicsi a betűvel, nagy N-nel.

A rendszerben 10 millió könyv adatai szerepelnek, kettő és fél millió műről született már szöveges értékelés (review), 25 millió kötetet pedig csillagoztak már a felhasználók. Az oldal teljesen hasonlóan működik a Goodreads-hez, lehet online könyvtárat építeni, kívánságlistát, mindkettőt akár úgy, hogy bárki láthassa, akár csak privátra állítva. Amiben kicsit többet és mást tud, hogy egy-egy könyvhöz nem csak idézetet lehet felvinni, hanem megjegyzést (note), és videót is – ez hasonlít a Moly karc rendszeréhez.

 

Biblionasium

Gyerekeknek is létezik külön Goodreads oldal, kettőt is találtam, és természetesen az USA-ból. A Biblionasiumot két szülő hozta létre, de 2016-ban az a szerencse érte őket, hogy támogatóra leltek a Follett által. A 140 éves tankönyv- és gyerekkönyv kiadó az USA 80 ezer iskolájával áll partneri viszonyban, amik közül számos intézmény kezdte el használni a Biblionasiumot is.

A gyermek Goodreads igen figyel a gyerekek adataira, elsődlegesen vagy a tanár, vagy a szülő az, aki létrehoz egy profilt az oldalon. Ehhez csatlakozhat a gyerkőc, feljegyezheti online az olvasmányait, írhat róluk véleményt, indíthat, részt vehet olvasóversenyeken, és természetesen látja társai értékelését is.

A Follett terméke a Destiny iskolai könyvtári szoftver, ami természetesen csatlakozik a Biblionasium rendszeréhez is, így a gyerkőc le tudja csekkolni otthonról, hogy benn van-e a könyv az iskolai könyvtárban. Sőt, amit kivesz a könyvtárból, az automatikusan rákerül a Biblionasium profiljára is.

Még szimpatikusabb, szinte hihetetlen funkció, hogy a gyerekek által kiválasztott kívánságlistás könyvet az iskolai könyvtáros is látja – ha nincs meg, természetesen meg tudja rendelni a Follett-tól.

Nekem azonban a célkitűzős lehetőség tetszett a legjobban, már napi 20 perc olvasás után ad egy kitüntetést a Biblionasium. Tudom, kevésnek tűnik, de úgy számolják, hogy 20 perces olvasással 1,8 millió szót is el tud olvasni a gyerek egy év alatt. Összehasonlításként mondom, a Harry Potter hét kötete együtt 1 millió szó. És ami még fontosabb, akár ezer új kifejezéssel is gazdagodhat a gyermek szókincse.

 


Bookbrowse

Ez volt az egyik legszebb könyves közösségi oldal, amire rábukkantam, bármilyen lányos, giccses szövegnek hat is a megállapításom. A Goodreads nagyon letisztult, ultraminimál, a Moly már unalmas kék, viszont a Bookbrowse olyan szép, klasszikus, kifinomult.

Ez egy olyan oldal, aminek van egy hivatásos szerkesztői csapata, és vannak a könyvmoly tagjai. Egy-egy könyvhöz mindkét társaság szabadon írhat véleményt, értékelést. A kötetek egy részét az amerikai olvasók megkaphatják előolvasásra, legalábbis azok, akik hajlandóak évi 39 dolláros tagdíjat fizetni.

A közösségi oldalt még 1997-ben alapította egy pár, akik könyvesbolti túrájuk során kevésnek találták a könyvekről szóló információkat. Kerestek ilyesmit az interneten is, de akkor még nem volt ilyen témájú oldal. Így hát megalakították a BookBrowse-t. A weblap akkor lett ismert, amikor 1998-ban a Yahoo kiemelte mint Incredibly Useful Site of the Day, vagyis roppant hasznos oldalként.

2000-es évektől már írói interjúkat is közöltek, illetve az utóbbi években a tagok havi kétszer kapnak az új kiadványokról hírlevelet, ajánlókat.

A BookBrowse 2015-ben és 2017-ben is elnyerte a Modern Library Award-ot, tehát a modern könyvtári díjat, amit a LibraryWorks, a Random Publishing House kiadó tagvállalata szponzorált.

Az újdonságokat többféleképpen is részletezi az oldal, egyfelől külön listázza a hard cover (kemény kötésű) könyveket, külön a sima paperback (papírkötésű, ragasztott) könyveket.

Van saját listája a szerkesztők válogatásának, illetve a tagok által nagyra értékelt újdonságoknak. A weboldalon léteznek külső oldalakról linkelt hírek, de számos saját cikkük is van, például az írógép történetéről, az amerikai olvasási szokásokról, a fiatal felnőtteknek (young adult) szóló könyvekben szereplő depresszióról; vagy éppen a női karikatúra-, képregény rajzolókról.

 


Bookopolis

Kifejezetten 7 és 12 éveseknek készült gyerek könyves közösségi oldal, amit két fiúgyermekkel megáldott anyuka indított el. A weboldal neve Norton Juster 1961-es könyvéből (The Phantom Tollbooth) származik, ott eredetileg Digitopolis világok vannak.

A honlap különböző online kitüntetések és pontok rendszerével dicséri a gyermek olvasási fejlődését, akit vagy a szülő tud regisztrálni az oldalra, vagy a tanár viheti fel egyben az egész osztályt. (Elvileg, ha jól értelmeztem, akkor külön pontok jártak az olvasásért, és külön a vélemény-, értékelés-írásokért is.)

A rendszer több szinten is szűri a felkerülő könyveket, kifejezetten tiltólistán vannak az oldalon a káromkodó, sértegető, vagy szexuális tartalmú művek, így több egyházi iskola is a Bookopolist preferálja.

 


Douban

Ez volt az egyetlen közösségi oldal, amit biztosan nem tudtam alaposabban kipróbálni, még akár a nézegetés is nehézségekbe ütközik, hiszen Kína legnagyobb social media oldaláról van szó.

A Douban 2005-ben nyitotta meg oldalát a lelkes kínai fiatalok felé, és mivel az országban tiltott a Facebook, ez a legnagyobb közösségi oldal.

2013-as adat szerint 200 millió felhasználója van, habár a kínai adatokkal érdemes mindig óvatosan bánni, nem teljesen pontosak.

A Douban attól más, mint a többi eddig felsorolt oldal, hogy zenei, filmes, mozis-tévés élményeket is meg lehet rajta osztani, ki lehet beszélni, nemcsak könyveket. Viszont a hatóságok éjjel-nappal figyelik, főleg a csoportokban zajló párbeszédeket, de a meghirdetett eseményeket is.

Két angol nyelvű beszámolót találtam az oldalról, az egyik azt emeli ki, hogy szinte minden kínai zenésznek, előadónak van saját aloldala, profilja a Doubanban, sőt aki zenész, attól az oldalhoz csatlakoztatott rádióállomáson keresztül is könnyen hozzá lehet férni, meg lehet venni az albumát.

A másik vélemény pedig a Facebook marketplace-hez, vagyis belső piachoz hasonló funkcióról mesélt, vagyis online lehet vásárolni a Doubanon keresztül.

(Nekem ez eléggé központosított világot jelent, hogy egyetlen giga weblapon keresztül intézzek el mindent, de nem csodálom, hogy a kínai pártvezetés viszont ezt preferálja. A Nagy Testvér mindent lát.)

 


Goodreads

Két magánszemély hozta létre a legnagyobb angol nyelvű könyves közösségi oldal, még az internet őskorában, 2007-ben. Kevesen tudják, de maga az oldal, és persze a 90 millió felhasználóhoz tartozó adathalmaz 2013-ben Jeff Bezzos, vagyis az Amazon kezében landolt,
Eredetileg a Chandler házaspár egy saját kezűleg írt kód, és rengeteg lelkes segítő, meg persze a Kongresszusi Könyvtár, WorldCat állománynak segítségével kezdte kiépíteni az angol nyelven megjelent könyvek gigantikus, állandóan frissülő adatbázisát. Saját bevallásuk szerint 2,6 milliárd könyv adatait tartalmazza a rendszer, nagyjából 90 millió értékeléssel együtt.

Amiért én szerettem a Goodreadset az pont nem a közösségi élmény, azt a részét hanyagolni szoktam, nem csatlakozom csoportokhoz, könyves kihívásokhoz, ritkán olvasom el mások értékelését olvasás előtt.

Viszont az amazonos Kindle ebookos olvasásaimat zömében itt tartom számon, hiszen a hatalmas elektronikus áruház mindegyik könyv adatát rögtön átveszi a Goodreadsre, sőt a kindle-ben bele van eredendően építve a Goodreads elérése.

Angolszász írókat is itt a legkönnyebb követni, és értesülni az új könyveikről, elég csak a follow gombra nyomni. Ellenben mivel angol nyelvű az oldal, és sehol sincs hozzá fordítás, vagy segítség, ezért nyelvtudás nélkül nehezen használható.

Czene Mariann

(a képek forrása: https://bit.ly/3eWOIbq; https://bit.ly/2KISbMN; https://bit.ly/2W3a1zt; https://bit.ly/2W39MV5; https://bit.ly/2Y6rfPb; https://bit.ly/3aIXtCO; https://bit.ly/2zA8ucK)

Vélemények

Hozzászólás küldése