Laposa Julcsi : Kávészünet

Laposa Julcsi

Olvasóink tudják, hogy az OIK Zeneműtára sok szempontból páratlan. A kivételes gyűjtemény népszerűségét azonban sűrűn rendezett koncertjei, táncos estjei még felül is múlják. Sajnos a 2020-as évben a pandémia kapcsán ezen jó szokását részben fel kellett függessze, de ez nem jelenti azt, hogy ez idő alatt ne készülne olvasói, látogatói számára különleges tervekkel.

Laposa Julcsi munkájának egy része már régebb óta gyűjtőkörünk állományát képezi, és reméljük, hamarosan nem csak új kötetét, de őt magát is könyvtárunkban tudhatjuk fellépőként. Addig is bemutatjuk az embert a hangok mögött:

Laposa Julcsi 29 éves népzenész, zenei mediátor. Az elmúlt években egy formabontó népművészeti sorozatot dolgozott ki, amely kottákat, kifesthető népművészeti formákat és CD mellékletet is tartalmaz. A kiadvány a NÉPI hang-színek nevet kapta, 3 rész jelent eddig meg: NÉPI hang-színek (1), NÉPI hang-színek TÉL (2)  és NÉPI hang-színek ŐSZ (3). Ez egy nagy csapatmunka eredménye, sok, tehetséges hangú gyermek kapott lehetőséget, hogy ezeken a lemezeken énekeljen. Julcsi hisz abban, hogy ezek a kiadványok sok gyermekhez eljuthatnak, akik így játékosan ismerkedhetnek meg népművészeti kincseinkkel.
Munkáját Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke, Sebestyén Márta, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes is elismerte. A sorozat befejező része tervei szerint 2021. áprilisában lát napvilágot.

Ez idáig kiadványai megjelenését a Nemzeti Fiatal Tehetség Program (NTP) támogatta. Az elmúlt években kiadványaihoz kapcsolódva építette fel tematikus népzenei gyerekkoncertjeit, melyben 3 műsor kapott helyet, és az évszakokhoz kötődő népszokásokat, népdalokat énekelik meg: NÉPI hang-színek ŐSZ / TÉL / TAVASZ-NYÁR.

2020 különleges év volt, mindenki számára. Julcsi számára pozitív értelemben is hozott nagy kihívásokat, mégpedig egy szlovén-magyar népzenei kiadvány szerkesztésére kértek fel. Reméljük, hamarosan nálunk is olvashatják.

M. O.

A szerző művei könyvtárunk katalógusában
Bővebben a kiadványokról: https://www.laposajulcsi.eu/hu/termekek.

Képek: Farkas Kíra

Vélemények

Hozzászólás küldése