Korlátozásokon túl 2.: Háy János: A cégvezető : Kávészünet

Korlátozásokon túl 2.: Háy János: A cégvezető

Szintén a karantén előtt vásárolt, azóta több részletben elolvasott, és megkritizált könyvek közé tartozik Háy János A cégvezető című regénye. Vannak olyan ismerőseim, akiknek csalódás volt, pedig Háy János könyveinek általánosan olyan bizalmat kölcsönöznek, hogy beleolvasás nélkül mindent megvesznek, ami e név alatt napvilágot lát. Én nem tartozom közéjük, úgyhogy miután megvártam a folyamatos kölcsönzés alatt álló könyv visszatérését (lehet, nincs is rászorulva erre az ajánlóra), jóval szerényebb elvárásokkal kezdtem bele.

Nem szeretnék hosszas elemzést írni a könyvről, inkább egy valódi, tömör kedvcsinálót. Olvasmányélményeként azt foglalnám össze, hogy nagyjából minden hatodik oldalról készítettem egy fényképet, amit elküldtem valakinek, olyan kommentárral, hogy „ismerős?’, vagy „na, pont erről beszéltél múltkor”, esetleg „szép!”. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy A cégvezető olyan témákat érint, és olyan karaktereket mozgat, ami bárkinek eszébe juthat, éppen ellenkezőleg. Az író a történelem és társadalom szűrőjén át szemlélt, azoknak mintegy eredményeképpen megmutatkozó embert olyan valóságos tulajdonságokkal ruházza fel, olyan valóságos körülményekkel, és olyan valóságos emberekkel, történetekkel veszi körül, hogy hiába hívja fel saját írói jelenlétére az olvasót, képtelenek vagyunk a sokféle épphogy megkezdett és félbehagyott történetben nem megtalálni az igazság ránk vonatkozó egy-egy szeletét.

Habár valahol kulturális, történelmi, társadalmi tényezők eredménye az ember, ettől még nem veszíti el vádolhatóságát, ettől még a lehető legegyedibb módon tudja tönkretenni saját életét, és másokét. Minden mindennel összefügg, és maga az összefüggés is napfényre kerül, akkor is, ha zárt ajtók mögött, pult alatt, pincékben, szállodaszobákban születtek. A társadalmi és történelmi hovatartozása szerint rá szabott csábítások, veszélyek és bűnök elől senki sem tud kitérni, ezekben pedig önmaga kliséjéve lesz, kiadja rétegének, rétege bukásának képletét. A nagyon konkrét és egyedi elemek összekapcsolódnak, kettősük foglalja össze az életet.

A cégvezető csodálatosan megírt, szórakoztató, meglepő, felháborító, magával ragadó könyv. Az általános emberi és személyes tragédiák története. Minden féloldalnyi történet kerek és igaz, míg az egészet összetartó történet a töredékek igazságaiban válik láthatóvá. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne többet megtudni magáról, az országról, amiben él, a múltról, a jövőről, és az emberi természetről általában.

A cégvezető könyvtárunk katalógusában
A szerző művei könyvtárunk katalógusában
A szerző művei és fordításai a műfordítás-adatbázisunkban

M. O.

(A kép forrása: https://bit.ly/3gilrJS)

Vélemények

Hozzászólás küldése