„Kompetenciák és trendek” – az MKE konferenciáján jártunk : Kávészünet

„Kompetenciák és trendek” – az MKE konferenciáján jártunk

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete 2019. április 3-án rendezte meg „Kompetenciák és trendek” c. nemzetközi szakmai konferenciát, amelyre az OSZK előadótermében került sor. A résztvevők a nemzetközi könyvtárügy aktuális trendjeiről, irányairól, főbb kérdéseiről, valamint a korszak kihívásaihoz szükséges könyvtári és könyvtárosi kompetenciákról tartottak előadást. Az előadók között volt például Giuseppe Vitiello, az EBLIDA igazgatója, Tuula Haavisto, a Helsinki Városi Könyvtár kulturális igazgatója, de meghallgathattuk Barátné dr. Hajdu Ágnes, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke, ill. a határon túli magyar könyvtárak képviseletében Rabbi Zsolt és Szőcs Endre előadását is.

A délelőtti szekció legérdekesebb előadása Tuula Haavisto előadása volt, amelyben bemutatta a nemrégiben épült Helsinki Városi Könyvtárat, mesélt a könyvtár koncepciójáról, tervezésének folyamatáról, és azokról a szemléletbeli újításokról, amelyek jegyében az egész projektet elindították. Bemutatta a könyvtárépület különböző funkciókkal ellátott tereit, megosztotta tapasztalatait a működtetésével és újszerű munkaszervezésével kapcsolatban. A könyvtár azon túl, hogy a legmodernebb technológiákkal igyekszik megfelelni a 21. századi olvasói igényeknek, a város lakói számára is készült, és velük együtt fejlődik – a projekt tehát ma is folytatódik is folyamatosan formálódik.

A délutáni szekcióban Rabbi Zsolté volt a leginkább figyelemfelkeltő előadás, aki a horvátországi Pélmonostori Városi Könyvtár példáján keresztül szemléltette, milyen napi kihívásokkal szembesül egy határon túli magyar könyvtár, hogyan küzdenek meg ezekkel, és milyen országos sikereket lehet elérni kisebbségi könyvtárként is, ha az intézményben megfelelő kompetenciákkal bíró, lelkes könyvtárosok dolgoznak. Munkájukkal magas mércét állítanak fel a hazai könyvtárak és könyvtárosok számára is.

Az előadásokat szinkrontolmácsolás kísérte. A résztvevők egy tartalmas nap után, előremutató és inspiráló élményeket szerezve térhettek haza.

Orosz Adrienn

képek forrása: https://mke.info.hu/blog/2019/03/tuula-haavisto-finnorszag/ és https://mke.info.hu/blog/2019/03/rabbi-zsolt/

Vélemények

Hozzászólás küldése