Karanténolvasmányaink 2. : Kávészünet

Karanténolvasmányaink 2.

Most, hogy össze vagyunk zárva, eszembe jutott, hogy a közvetlen környezetemben élőket is megkérdezzem, mit olvastak utoljára.

Nem tudom, mennyire érdemes egy blogon, ismeretleneknek a saját olvasmányaimról beszámolni, hiszen a könyvtáros éppen úgy igyekszik személyre szabottan megfelelő olvasmányt találni az olvasónak, hogy az ízlésére vonatkozóan kérdéseket tesz fel. Mert valószínűleg tényleg nincs olyan könyv, ami mindenkinek tetszene. Az egyik nap egy barátnőm azt kérte, adjak neki olyan könyvet, ami egyáltalán nem lehangoló. Nagyon sokáig kellett keresgélnem a könyvespolcokon, mire rájöttem, hogy én ilyen könyvet még sosem olvastam.

A lényeg az, hogy mivel egy könyvajánlót nem címezhetek személyre szólóan több embernek, úgy gondoltam, magát az ajánló közeget tágítom ki. Sok barátot, akik a napokban látogatóba érkeztek, megkérdeztem, hogy mit olvastak a karantén alatt. Így, a sokféle különböző ízlésű ember ajánlásával, nagyobb eséllyel érkezik többféle embernek is megfelelő válasz.

F. Anna, tájépítész:

Jelenleg Bereményi Géza Magyar Copperfieldjét olvasom. Édesanyám ajánlására választottam a könyvet. Egy időben sok Cseh Tamást hallgattam, a korona alatt újra az életem része lett közös munkásságuk, és nagy lelkesedéssel kezdtem neki a könyvnek. Nagyon tetszik. Általában reggel olvasok, míg a kávémat iszom, illetve a munkám végeztével, és elalvás előtt. Hétvégente más a menetrend, sokkal több időt töltök a könyvemmel.

Utoljára Muriel Barbery A sündisznó eleganciája című könyvét olvastam, sokadszorra. Örökzöld munka, minden újraolvasás új élményt jelent.

Nem tudom, mi lesz a következő, de mire ennek a végére érek, biztosan kapok valami jó ajánlást.

M. Dorottya, pszichológus:

Jelenleg Thomas Mann József és testvérei című munkáját olvasom. A könyvből készült előadást az Örkény Színház előadásában láttam még korábban, most pedig kedvet kaptam, hogy elolvassam. Egy cseppet nehéz olvasmány, sok benne a bibliai referencia, de ezt ellensúlyozza az egész írás mélysége, szépsége. „Mélységes mély a múltnak kútja”. József személyiségfejlődését követjük végig, sok benne az önismereti kérdés, ami nekem különösen érdekes. Kicsit számomra is lelassult az élet a karantén alatt, ezért egy ilyen lassabb folyású, „nehezebb” könyv tökéletes olvasmány.

Dr. B. Dávid, sebész:

Szent Ignác A zarándok című könyvét olvastam utoljára. Nagyon tetszik, igazi lelki feltöltődés. Egy barátom ajánlotta. Ez a könyv számomra azért érdekes, mert betekintést ad Szent Ignác lelki- és gondolatvilágába. Hétköznapibb szorongásait, emberi félelmeit is megismerhetjük. Általában munka után és este olvasok.

H. Cecília, cukrász:

Utoljára Bíró Zsófiától A boldog hentes feleségét olvastam. Viszonylag ritkán tesznek rám nagy benyomást könyvek vagy filmek, de ezt át tudtam érezni. Nem azért, mert hasonlóan zárt, fullasztó környezetben élek, szerencsére éppen ellenkezőleg. Mégis annyira érzékletes a leírása annak, hogyan él a boldog hentes felesége, hogy nem lehetett nem borzongani tőle.

Szeretnék többet olvasni, de valahogy a futással együtt nehéz az életembe integrálni. Előtte Polcz Alaine Asszony a fronton című könyvét olvastam, és nagyon megrázott. Őszintén szólva jobban szeretem az olyan könyveket, amik inkább felemelőek vagy izgalmasak.

M. O.

(A kép forrása: https://bit.ly/2LXiP5c)

Vélemények

Hozzászólás küldése