Kamaszok a könyvtárban – Konferencián jártunk Szegeden : Kávészünet

Kamaszok a könyvtárban – Konferencián jártunk Szegeden

Katalisten, a könyvtárosok belső levelezési rendszeren keresztül kaptunk meghívót a mellékelt könyvtári konferenciára, ami látszólag nem teljesen vág az OIK profiljába. Megvallom őszintén, hogy én ki is töröltem első olvasás után a felhívást, de Sárközi Andrea, a Zeneműtárunk vezetője úgy gondolta, hogy ez az esemény jó alkalom lehet ötletek gyűjtésére.

Az első előadásban Pusztai Ádám gamification designer beszélt egyfelől a saját oktatási tapasztalatairól, másfelől arról, hogy miként lehet a játékosítást (gamification) felhasználni látszólag kevéssé kapcsolódó határterületekkel. Azt hangsúlyozta példáival, hogy játékszerűvé kell tenni a könyvtári élményt, például a könyvtárvezetést, a foglalkozásokat, de akár a Facebook oldalt is. Ádám előadása szórakoztató, mégis ötletgazdag volt, a könyvtári bingót én mindenképpen szeretném majd kipróbálni, akár több, korcsoportonként változó formában is.

Waldinger Dóra, a szombathelyi Berzsenyi Dániel városi könyvtár tájékoztató kollégája, aki azon túl, hogy a saját könyvtáruk Instagram profilját, és félig az FB oldalt kezeli, még könyvmoly, könyves blogger is. Dórival online három éve ismerjük egymást, napi kapcsolatban állunk a közösségi oldalakon, mégis meg tudott lepni az első konferencia előadásával.
Bemutatójában röviden és nagyon izgulva összefoglalta, hogy kik és mit csinálnak a könyves bloggerek, mint Dóri maga, vagy a könyves influencerek, lásd Szabados Ági és a Nincs Időm Olvasni Kihívás (NIOK). Szóba kerültek a könyves youtuberek, booktuberek, az Instagramra képeket alkotó bookstagrammerek is, habár ez utóbbi platform lassanként teret hódított minden könyvtárban. A NIOK-hoz is szoktak csatlakozni a könyvtárak, akár lehet úgy, hogy könyvajánló képet tesznek ki az FB oldalukra, vagy a könyvtári instára, de például egyre több helyen külön polcot szentelnek a népszerű kezdeményezésnek. Még Ádám hozta fel témának az előadásában, hogy ő szokta szorgalmazni a zárt FB csoportok kialakítását is, de trendként úgy látja, hogy a fiataloknál szóba kerülhet a Snapchat vagy a Tik-tok is.
Dóri bemutatott pár hazai podcast-csatornát is: ezek tulajdonképpen mobiltelefonon meghallgatható adások, amik a rádiózást váltják fel. A Berzsenyi Dániel könyvtárnak is van podcastja, de még csak két adást tudtak felvenni, mert a kollégák eltérő munkabeosztásban dolgoznak.


A szolnoki könyvtár vezetője, Czakóné Gacov Katalin két dolgot emelt ki a saját gyakorlatukból. Az első tanulsága az volt, hogy nem mindig a legfiatalabb kolléga a legalkalmasabb az ifjúsági könyvtáros szerepére, holott elsőre ő is így gondolta volna. De egy rövidebb időszak után kénytelenek voltak Peti nevű felnőttkönyvtáros kollégájukat áthelyezni a kamaszokhoz, mivel a tinik „PETIcióban„ követelték vissza kedvencüket.
A másik megszívlelendő jótanácsa pedig az volt, hogy a szolgáltatásokat érdemes előbb támogatás, pályázat nélkül kipróbálni, akár 2-3 évet is rááldozni egy-egy újdonságként bevezetett foglalkozásra. Náluk is működik Harry Potter olvasóklub, valamint Agatha Christie nyomkövető játékuk is van, amit már általános iskola felső tagozatosai is ki tudnak próbálni, kisebb segítséggel. A Verseghy Ferenc kamaszkönyvtára négy japán szakkörnek biztosít helyet, és nemrégiben kaptak 160 japán nyelvű könyvet ajándékba.

A Szabó Ervin könyvtárrendszer Szent László téri kőbányai fiókjának vezetője, Kaposi Ildikó mozgalmas prezi bemutatójának háttere a frissen elkészült Harry Potter sarok volt. A Kőbányai Könyvtár a régió legnagyobb intézménye, a művelődési házzal egy épületben foglal helyet, és azon kívül, hogy remek könyvtártudományi gyűjteményük van, külön gyerekkönyves- és kamaszkönyves sarok is van. 100 ezer kötetből válogathatnak az olvasók, a tér másik oldalán egy általános iskola áll, de nincs messze a Szent László Gimnázium sem.
Már ovis csoportok is járnak könyvtári órákra, az ő szintjükön az a feladat, hogy a könyvtáros néni/bácsi, aki a Mesemondó Király/Királynő, elvesztette az emlékezetét, és segíteni kell neki összegyűjteni a meséket, illetve egy bájital receptjét. Családommal már voltunk olyan szombati családi napon a Kőbányai Könyvtárban, mikor bűvész és mesejáték, valamint kézműves program volt, de láttam már Mázli kutyát, az olvasóterápiás labradort is, amint felolvastak neki a helybeli kisiskolások.
A könyvtár számos nyomozós játékot is rendezett már, minden évben van Halloween éjszakája a könyvtárban, valamint Ildikó vezetésével kamaszoknak szóló kreatív írás klub és olvasóklub is üzemel.


Ebéd után a Somogyi-könyvtár igazgató asszonya átvezetett minket a Stefánia ifjúsági fiókkönyvtárba, amit pályázati pénzből alakítottak ki, két éve. Az apró alapterületű könyvtári teret galériával növelték meg, és két főállású könyvtárost foglalkoztatnak. Rengeteg programjuk van, a Harry Potter olvasókör mellett van Robotika szakkörük, több kamarazenei eseményük, melyen helyi középiskolások, felső tagozatos iskolások kapnak lehetőséget a bemutatkozásra.
Mivel egyre népszerűbb az ifikönyvtár, számos új kezdeményezést is indítanak a közeljövőben, például anime, képregény szakkört is elkezdenek, erősítve a galérián található képregény szekciót, de helybeli újságíró is jelentkezett a könyvtár vezetésénél, hogy szívesen adna kreatív írás órákat kamaszoknak.


Élményekben és ötletekben gazdag napunk volt, a számos tipp közül többet is tervezünk kipróbálni még az év folyamán, persze átalakítva, a könyvtárunkra szabva. Ami engem mindenképpen foglalkoztat, az a könyvtári bingó. De nagyszerű és nem túl drága dekorációs ötletnek tartom a fenti papírdarvakat, vagy éppen az első képen bemutatott óriásplakátot is.

Czene Mariann

Vélemények

Hozzászólás küldése