JSTOR ismertető : Kávészünet

JSTOR ismertető

A JSTOR adatbázisban közel 700 folyóirat teljes szövege található meg angol nyelven. Az adatbázis retrospektív jellegű, a folyóiratok teljes szövege csak 3-5 évvel a megjelenést követően kerül be az adatbázisba.
A JSTOR az ITHAKA nevű non-profit szervezet által létrehozott és fenntartott archívum, amely tudományos folyóiratokhoz kínál széleskörű hozzáférést. A JSTOR számos tudományterületre kiterjed, tehát multidiszciplináris adatbázis.

Könyvtárunk beiratkozott olvasói távoli hozzáférés keretében, otthonról is el tudják érni a JSTOR tartalmait. Az adatbázis eduID azonosítás után érhetők el, melyhez a felhasználónév az olvasójegy vonalkódja alatti, 8 karakterből álló számsor, a jelszó pedig az OIK katalógusában használt jelszó (alapértelmezetten a születési dátum ééééhhnn formátumban).

Belépés után a felhasználót egy Google-hoz hasonló egyszerű keresőmező fogadja. A BASIC SEARCH, vagyis egyszerű keresőszavas keresés a kereső beírásával és enter billentyűvel, vagy a nagyító ikonra kattintva indítható.
Az adatbázisban 10 nyelven érhetőek el tartalmak, de a legnagyobb számú találat angol nyelvű, mint ahogy angolul szerepel az összes menügomb is. A JSTOR-on csak a tartalmak 10%-nak van absztraktja, így a keresést alapesetben a teljes szövegben végzi a rendszer.

A BASIC SEARCH keresést érdemes több aprósággal kiegészíteni, hogy pontosabb találati halmazt adjon. A „keresendő kifejezést” minden esetben tegyük idézőjelbe, hogy a kereső ne különálló szavakként, hanem pontos, egybefüggő kulcsszóként keresse a kifejezésünket.
Mikor beírjuk a keresőt, a rendszer automatikusan feldob egy találati számot, jó eséllyel több tízezres nagyságrendben. Basic Search esetén ezt tudjuk mérsékelni, ha kijelöljük rögtön a legördülő menüből, hogy szerző (Author), cím (Title) vagy Kiadvány (Publication Name) közül válasszon a rendszer.

Kevesen tudják, hogy a JSTOR „cover-to-cover”, tehát címlaptól-hátoldalig módszerrel dolgozza fel a periodikákat, tehát az adatbázis olyan találatokat is fel fog ajánlani, amik nem tartanak nagyobb érdeklődésre számot. Advanced Search, haladó keresés, esetén választhatjuk ki, hogy milyen szövegtípusban keressen a rendszer (Item Type). Ötféle lehetőség van: Articles (szakcikkek), Reviews (Vélemények), Books (könyvek), Research Reports (kutatási jelentések) és Miscellaneous.
Ez utóbbi kategóriába esnek bele mindenféle tartalmak, amelyen nem fértek bele az előbb felsorolt csoportokba, tehát pl. a szerkesztőségi hírek, közlések, közlemények, szerkesztői levelek is.

Az Advanced Search esetén láthatjuk a JSTOR másik egyedi vonását, hogy az adatbázis alapbeállítása az, hogy csak abban a részlegben keres, amit a felhasználó intézménye biztosít (Content I can access).
Ha azt szeretnénk, hogy a teljes adatbázisban keressen a rendszer, úgy be kell állítani az All Content menügombot (Select an access type – All content).
Tovább szűkíthető a tartalom elsődlegesen, ha kiválasztjuk a Kiadvány típusát, amely tudományterületi felsorolás szerint érhető el (Journal Filter – Expand the disciplines below to see associated journals).

A találati lista háromféle módon rendeződik, alapbeállítása a relevancia (Relevant), újra rendezhető dátum szerint (Newest és Oldest).

A lista tovább szűkíthető a következő:

 • a tartalom formátuma szerint (Academic Content – Journals/Book Chapters/Research Reports)
 • az elsődleges forrás szerint (Primary Source Content – Serials/documents/books/images)
 • a kiadás ideje szerint (Publication date – from-to)
 • a témakörök szerint (Subject)
 • az elérhetőség szerint (Access type)

A találati lista egyes elemei letölthetőek (Download PDF), idézhetőek (Cite), menthetőek és megoszthatóak (Save), illetve a lista kiválasztott több eleme is lehivatkozható egyben (Export Selected Citations).
Háromféle hivatkozás formátum érhető el az adatbázisban (MLA, APA, Chicago), valamint ötféle hivatkozáskezelő szerkesztő (Zotero, ProCite, RefManager, RefWorks, EasyBib).
A mentés (SAVE) gomb használatakor a felhasználó eljut egy ingyenesen, bejelentkezés nélkül is elérhető funkcióhoz, az úgynevezett Workspace-hez.
A Workspace egy két napig elérhető ideiglenes mappa, amelybe a keresések eredményeit, a találati listákat, vagy csak egyes cikkeket el lehet menteni, és onnan emailben megosztani.

A JSTOR még négy másik módon böngészhető, témakör (SUBJECT), cím (TITLE), kiadó (PUBLISHER) és Collections (gyűjtemények). Utóbbi funkció teljes felfedezéséhez sajnos nincs a könyvtárunknak elérése, de online elérhető múzeumi összeállításokat, egyetemi gyűjteményeket foglal magában.

Egy-egy szakcikkhez eljutva a képernyő két részre oszlik, jobb oldalon található a szöveg, amely megosztható, elmenthető, pdf-ben letölthető.
Bal oldalon az információs ikon alatt a „Content Metadata”, tehát a tartalom teljes bibliográfiai leírása található meg, alatta pedig a Thumbnail menüpontban a teljes cikk áttekinthető mini ablakokban, a References (Sources) menü pedig elvezett a cikkben felhasznált művek jegyzékéhez.

A bal oldali menü tetején könnyen visszajuthat a felhasználó a találati listához (Results), vagy a linkelt kiadványhoz, illetve az adott kiadványszámhoz, amelyikből a cikk származik.

Czene Mariann

 

További adatbázisainkról szóló blogbejegyzések itt érhetőek el:

 

 • GALE Reference Complete – ismertető

https://blog.oik.hu/gale-reference-complete-ismerteto/

 • EBSCOhost adatbázisok

https://blog.oik.hu/ebscohost-adatbazisok/

 • JSTOR ismertető

https://blog.oik.hu/jstor-ismerteto/

 • Oxford University Press adatbázisok I.

https://blog.oik.hu/oxford-university-press-adatbazisok-i/

 • Oxford University Press adatbázisok II.

https://blog.oik.hu/oxford-university-press-adatbazisok-ii/

 • Oxford Academic Journals – Adatbázis-ismertetés

https://blog.oik.hu/oxford-university-press-journals-adatbazis-ismertetes/

Vélemények

Hozzászólás küldése