„Jeles napok” : Kávészünet

„Jeles napok”

A jelnyelv az 1960-as évek óta már önálló nyelvként működik. Magyarországon a magyar jelnyelv 2009 óta hivatalos nyelv. Ugyanúgy, ahogy a többi nyelv, a jelnyelv szintén rendelkezik hangtannal, alaktannal, mondattannal. Szókincse nyelvtani szabályokon alapszik. Ezt a nyelvet főként siket embertársaink használják, de a hallók is elsajátíthatják. Magyarországon hét városban létezik siket iskola. Az egyes városokban tanult jelek különbözhetnek egymástól, ugyanúgy, mint a magyar nyelvben a tájnyelvi szavak. A hallók részt vehetnek jelnyelvi képzéseken. Budapesten például a SINOSZ és a Hallatlan Alapítvány indít képzéseket egészen az alapszinttől a tolmácsszintig.

A jelnyelvvel kapcsolatban néhány fontos dolgot érdemes tisztázni. Elsősorban nem használhatjuk rá a jelbeszéd kifejezést. Másrészt a siket embereket nem nevezhetjük süketnek. A jelnyelvet használókra nem mondhatjuk, hogy mutogatnak, hanem, hogy jelelnek. A jelnyelven történő kommunikáció során sok olyan jelet használnak, amelyek első látásra megegyezhetnek, ezért fontos a néma artikuláció a jelelés során. Figyelni kell arra, hogy az artikuláció ne legyen túlzott, mert ez nehezíti a megértést. A jelelés során fontos a gesztus, a testtartás és a mimika. A jelnyelv téves feltételezés szerint nemzetközi. Ez így nem igaz, mert minden ország rendelkezik saját, különálló jelnyelvvel. A jelek közül néhány megegyezhet, amely utalhat így a nemzetköziségre.

Szeptember végén két „jeles napot” ünnepelnek hazánkban. 2017-ben a szeptember 23-át fogadták el a jelnyelv nemzetközi napjának, míg a siketek világnapját immáron 62 éve szeptember utolsó vasárnapján tartják.

Ebben az évben sajnos a világjárvány miatt Tatabányán tartandó nagyszabású ünneplés elmaradt, de idén is várták az érdeklődőket különféle szabadtéri programokkal. A tavalyi rendezvényről az alábbi linken lehet egy rövid összeállítást megnézni.

Könyvtárunk gyűjteményében szintén található jelnyelvvel kapcsolatos anyag, amely az alábbi linkre kattintva megtekinthető.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Jelnyelv

Nagy-Molnár Szilvia

(A kép forrása: https://bit.ly/2ShdWqQ)

Vélemények

Hozzászólás küldése