Irodalmi lépegető a Mészöly-centenáriumban | Mészöly Miklós lírája : Kávészünet

Irodalmi lépegető a Mészöly-centenáriumban | Mészöly Miklós lírája

A fotót készítette: Molnár Edit [az MTI tulajdona].

A Mészöly-életmű szédítően sokszínű. Akad közte regény, esszé, mese, dráma, ifjúsági regény, rádiójáték és vers is – és akármelyik műfajra essen is a választásunk, remek művekkel találkozunk.
Ebben a bejegyzésben Mészöly lírájáról lesz szó, amit két – átfedésekkel is bíró – kötet jegyez: egyikük az Esti térkép; a másik pedig az Elégia.

Mészöly maga így nyilatkozik 1981-ben erről a műfaji kitekintésről:
”Kiemelések
 – írhattam volna alcímnek, s ezt, ha szó szerint érti az olvasó, joggal gondolna arra a senkiföldjére, ahol a próza már nem próza s a vers még nem vers. Ami erről a területről begyűjthető, másképp azonos önmagával, mint egy tiszta műfajú vers vagy próza. Valamiképpen az eldöntetlenségben időzik, viszont annyira makacsul, hogy semmi erővel nem mozdítható el onnét. […]”
Ez a kötet sem kívánja megtéveszteni az olvasót; a legkevésbé sem gondolom, hogy prózaíróból bármivé is át tudnék vagy akarnék vedleni.”

Ezek a sorok szépen felkészítik az olvasót arra, hogy mire számítson formailag; előre bocsátja a mészölyi észjárást és azt is, hogy megközelítőleg hasonló szépséggel találkozik majd odabent, mint ez a pár sor.

Szolláth Dávid (irodalomtörténész, a 2020 végén megjelent Mészöly-monográfia szerzője) szerint „Mészöly prózájának olykor tárgyias, máskor erősen metaforikus képisége szinte automatikusan »líraképes«.” Az irodalomtörténész arra is kitér, micsoda normáknak igyekezett Mészöly megfelelni – hiszen nem kisebb óriásokat tudott barátainak, mint a mellette alkotó Nemes Nagy Ágnest vagy Pilinszky Jánost. „A szabadkozó fülszövegben úgymond »szerényen« kopogtat az ekkor még »szent csarnoknak« tűnő líra kapuján, s jelzi, csak látógatóba jött.”

Ez a szerénykedés – vagyis sokkal több: alázat – ne tévesszen meg senkit, megrendítően jó verseket olvashat az, aki lekapja a polcról – vagy épp kikölcsönzi a könyvtár állományából – akár az Esti térkép, akár az Elégia című kötetet.

A bejegyzés szerzőjének saját készítésű montázsa.

Parti O.

(kép forrása: https://bit.ly/3BNTwLk)

Vélemények

Hozzászólás küldése