Irodalmi lépegető a Mészöly-centenáriumban | Mesés befejezés : Kávészünet

Irodalmi lépegető a Mészöly-centenáriumban | Mesés befejezés

„Valahányszor visszautasították egy novellámat, önvígasztalásul írtam egy mesét.”
(Mészöly Miklós)

 

Nem Mészöly volt az egyetlen, akit a kor arra „kényszerített”, hogy meséket írjon.
(Egyesek úgy hazataláltak ebbe a műfajba, hogy ma már el sem hinnénk róluk, hogy nem így kezdték, pedig Csukás Istvánt például egyenesen győzködni kellett, hogy gyerekeknek írjon, méghozzá éveken át!)

Ezzel a jelenséggel végül mindenki nyert:

  • a cenzúra keze nem ért el a gazdag szimbolika felfejtésig;
  • az író – ha nem is felnőtteknek szóló nagyregényt vagy verset szerzett, de – alkothatott;
  • mi magyarok pedig irigylésre méltó, kiváló gyerekirodalmi művekkel büszkélkedhetünk.

Persze az is igaz, hogy ennek köszönhetően meséink, gyerekverseink és a felnőtteknek szóló irodalom között viszonylag könnyű az átjárás.
„Mintha a meséim nem is mesék lennének, a szó klasszikus gyermekirodalmi értelmében, hanem felnőtteknek szóló történetek” – ismerte fel maga Mészöly is egy Szigeti Lászlóval folytatott beszélgetésben.

Talán nem véletlen, hogy a legteljesebb Mészöly-mesegyűjtemény a „történetek kicsiknek és nagyoknak” alcímet viseli.
A könyvtárunkban is megtalálható Mesék című kötetet Szenes Zsuzsa gyönyörű, sokunkban nosztalgikus érzéseket ébresztő illusztrációi gazdagítják. Ez az 1998-as kiadvány az életmű legfontosabb meséit tartalmazza. A teljességre Thomka Beáta (irodalomtörténész) szerkesztése a garancia.

A különböző hosszúságú, nyelvében és történeteiben eltérő nehézségű szövegeket három fejezetre osztották: Reggel, Délután és Este.
Bátorítom az olvasókat, hogy ne csupán esti meseként gondoljanak a közös meseolvasásra – valóban lehet ezzel indítani a napot vagy délután útközben, esetleg várakozás közben fel-felolvasni egy-egy mesét.

Mészöly tanulságokkal teli (de sosem didaktikus) szövegei igazi csodavilágot nyitnak meg az olvasók előtt. Jó szívvel ajánlom, hogy – egy-egy krimi vagy nagyregény közt – merjünk felnőttként is visszatérni a jó öreg mesékhez.
Ez a kötet egészen nagyszerű lehetőséget nyújt erre a kitekintésre.

Parti O.

(A képeket a bejegyzés szerzője készítette.)

Vélemények

Hozzászólás küldése