Húsvét másként: A Semana Santa a költészet tükrében : Kávészünet

Húsvét másként: A Semana Santa a költészet tükrében

Vajon milyen lesz idén a Semana Santa a spanyoloknál? Persze sokan kérdezhetik azt is, általában milyen szokott lenni?

A nagyhéten Spanyolország sok városában látványos felvonulásokat rendeznek. Virágvasárnap (Domingo de Ramos) már elkezdődik a körmenetek sora. A különböző templomokhoz tartozó ún. cofradíák (testvérületek) délután indulnak a templomokból, és hosszú órákon át vonulnak a városok utcáin nehéz barokk szobrokat (pasokat) cipelve, dobpergés és más zenei zenei kíséret mellett.

Ez a forgatag ihlette a sevillai születésű Antonio Machado (1875-1939) fiatalkori Saeta című versét,  amely Joan Manuel Serrat megzenésítésében is megtekinthető.

A gyülekezetek sok más spanyol városban is hetekig készülődnek a felvonulások megrendezésére, ugyanakkor a nagyhét – a nagyböjti időszak utolsó hete – sokak számára a befelé fordulás, az elcsendesülés időszaka. Erre bőségesen találunk példát a költészetben is.

A Cervantes–díjas költő, Gerardo Diego (1896-1987) – akitől az 1930-as években már Kosztolányi is fordított verset –  Via crucis címmel írt egy hosszabb költeményt, mely a Passió 14 stációját járja végig.

Salvador Espriu (1913–1985), a katalán prózairodalom egyik megújítója, éppen 50 éve fejezte be Setmana Santa címmel kiadott versciklusát. A 40 versből álló kötet spanyol-katalán kétnyelvű kiadásban gyűjteményünkben is megtalálható. A költemények száma szimbolikus jelentőséggel bír: a húsvétot megelőző nagyböjti időszakra utal. Jézus 40 napot töltött a sivatagban, miután megkeresztelkedett a Jordán folyóban. A katalán szöveg itt érhető el.

A főként katalánul író Salvador Espriu műveinek gyakori ihletője a Biblia és a görög mitológia. Művei közül egy dráma (Primera història d’Esther) és egy versantológia spanyol-katalán kétnyelvű kiadásban található meg az OIK gyűjteményében. A műfordítás-adatbázis alapján látható, hogy számos verse már magyarul is megjelent különböző irodalmi folyóiratokban, haikuiból pedig az alábbi linkre kattintva kapható egy kis ízelítő.

A Semana Santa idén visszafogottabb lesz a megszokottnál. Talán a költészet, az irodalom és a zene is segíthet a jelenlegi nehéz időszak átvészelésében.

M. A.

(a kép forrása: https://bit.ly/2xa8LSP)

Vélemények

Hozzászólás küldése