Hogyan tanuljunk albánul? : Kávészünet

Hogyan tanuljunk albánul?

Albánia zászlaja

Albánia zászlaja

Az első válasz csakis az lehet, hogy – mint minden nyelvet – szorgalmasan.

De most nem erről van szó. A kérdés igazi jelentése most az, hogy milyen könyvekből, hogyan tud megtanulni egy érdeklődő manapság az OIK-ban egy igazán érdekes nyelvet, az albánt, és hogyan ismerkedhet meg az albán nép történelmével, kultúrájával?

Először ismerkedjünk meg kicsit a nyelvvel:

1. Miért érdekes az albán nyelv?

A 100 éves független Albánia rendezvénysorozat logója

A 100 éves független Albánia rendezvénysorozat logója

Egyrészt azért, mert amennyiben a magyar nyelvet és a magyarságot szinte rokontalan népnek gondoljuk, akkor az albán nép és nyelv fokozottan az. Másrészt pedig mert jeles évforduló évében vagyunk! 1912 november 28-án kiáltották ki Albánia függetlenségét a Török birodalomtól. Az idei centenáriumi év sok programmal jelentkezik majd, elsősorban novemberben, de addig is számos látványos esemény lesz, amely felkeltheti az utazók érdeklődését, úgyhogy most lett fokozottan érdekes egy kicsit – ha csak egy utazás megkönnyítése céljából is – megismerkedni a szkipetárok nyelvével. Kedvcsinálónak itt vannak mindjárt egy igazán új útikönyv, ami vélhetően felcsigázza az Albánia iránti érdeklődést.

Majd pedig  lépjünk tovább:

2. Milyen az albán nyelv?

Azt biztosan tudjuk, hogy az albán nyelv indoeurópai, habár azon belül külön ágat alkot, közelebbi rokonnyelvei nincsenek. Albánia hivatalos nyelve, és beszélik még Koszovóban, Nyugat-Macedóniában, Görögországban és szórványosan még néhány országban, összesen mintegy 10 millióan. Az albánnak három dialektusa van, a geg, amelyet északon, a toszk, amelyet délen és az arberes, amelyet Olaszországban beszélnek, és szinte már önálló nyelvnek tekintenek. Az albán irodalmi nyelv a toszk nyelvjáráson alapul. A középkorban a gegek hagyományosan katolikusak, a toszkok ortodoxok voltak. A török uralom alatt a toszkok nagy része szunnita muzulmán lett. Mára a gegek egyes csoportjai is iszlám hitre tértek. Az albán írás kialakításában az volt a legfontosabb, hogy olyan ábécét hozzanak létre, amelyre nincs hatással sem a görög, sem az arab nyelv. Végül 1911-ben fogadták el az egységes albán ábécét, amely latin íráson alapul és 36 betűt tartalmaz.

Albánia 2009-ben a NATO teljes jogú tagja lett és megkezdte a felvételi tárgyalásokat az Európai Unióval is, tehát előbb-utóbb az EU egyik hivatalos nyelve is lesz az albán.

Ha el akarunk kezdeni albánul tanulni, jó, ha nem első nyelvként kezdjük. Ennek oka, hogy összesen egy olyan tankönyv van forgalomban, amely magyarul tanítja az albánt. Szerencsére ehhez a könyvhöz hangzóanyag is rendelkezésre áll. Könnyebb a helyzete annak, aki már tud valamilyen világnyelvet, akár angolt, akár oroszt. Sőt, a franciául tudóknak két nyelvkönyv is a rendelkezésükre áll: Cours de la langue Albanaise és a Parlons albanais. Amikor már a kezdés nehézségein túl van a tanuló, akkor elkezdheti használni az albán nyelvű nyelvkönyveket: Gjuha letrare shqipe për të gjithë

3.… és aztán:

Ha a nyelvtanuláson túl, további ismeretekre vágyik az albán nyelvről, akkor érdemes megnézni egy albán etimológiai szótárt vagy egy nyelvtudományi művet. Aki az érdekességekre vágyik, vegye a kezébe a szkipetárok nyelvéről szóló 1836-ban kiadott könyvet. Az albán történelmet, kultúrát és irodalmat számos könyvön keresztül ismerheti meg az érdeklődő. Először egy igazán érdekes, régi brossurát érdemes kézbe venni: 1918-ban jelent meg és a címe hűen leírja tartalmát: Albán aspirációk. Hamis fogalmak az albán népről és néphatárról.

A történelemről, néprajzról:

Az irodalomról:

Ismail Kadare

Ismail Kadare

… és végül elkezdheti olvasni a legismertebb albán író, az ambivalens megítélésű, de nemzetközileg is elismert Ismail Kadare műveit különböző nyelveken többek között magyarul, franciául és albánul is.

Sok sikert! Fat i mirë!

Összeállította: Madarász Katalin

Vélemények

12 hozzászólás ehhez: “Hogyan tanuljunk albánul?”

 1. Niki - 2012 július 13, péntek, 21:04

  Kedves Katalin,

  Esetleg tudna abban segíteni, kivel lehetne gyakorolni az albán nyelvet itthon. jó pár éve tanultam kint Tiranaban, de mára nagyon megkopott. Elsősorban beszélgetésre gondoltam.

  Köszönöm előre a választ

  Nikolett

 2. Niki - 2012 július 13, péntek, 21:05

  Kedves Katalin,

  Esetleg tudna abban segíteni, kivel lehetne gyakorolni az albán nyelvet itthon. jó pár éve tanultam kint Tiranaban, de mára nagyon megkopott. Elsősorban beszélgetésre gondoltam.

  Köszönöm a választ

  Nikolett

 3. albaniangirl - 2013 december 26, csütörtök, 20:38

  hello én albán vagyok és itt magyarországon élek már 9 éve most néztem ezt az oldalt nekem nagyon tetszett köszönöm

 4. Tamás, könyvtáros - 2014 január 5, vasárnap, 10:41

  @albaniaingirl Köszönjük! Örülünk, ha tetszett! 🙂

 5. Horváth Csilla - 2014 február 17, hétfő, 14:37

  Kedves Mindenki, aki itt nézelődik!
  Én mindenféle képen szeretnék megtanulni albánul, Kérem, aki tud, az jelentkezzen!
  Beszélgetni, megismertetni a kiejtést, az alapokat!
  Nagyon komolyan gondolom a nyelvtanulást!

  albaniangirl , kérlek jelentkezz!
  És várom másokét is, aki segíteni tud!

  Köszönöm,

  Csilla

 6. Horváth Csilla - 2014 február 17, hétfő, 14:39

  ide nyugodtan írjon az, akinek nem nagy fáradtság lenne nekem segíteni velem tanulni:
  alics2088@gmail.com

  Köszönöm,
  Csilla

 7. Fábrik Mónika - 2014 október 7, kedd, 08:04

  Szeretnék segítséget kérni!
  Próbálok szerezni albán nyelvkönyvet ,de sehol sem sikerült.
  Ha valakinek lenne egy felesleges szívesen megvásárolnám! Vagy esetleg jól jönne ha valaki tudna segíteni hol lehet találni.
  Előre is köszönöm a segítségüket!
  Mónik

 8. Tamás, könyvtáros - 2014 október 9, csütörtök, 09:23

  Kedves Mónika! Bár tőlünk, az Országos Idegennyelvű Könyvtártól, csak kölcsönözni tud, viszont akad 1-2 nyelvkönyv a gyűjteményünkben ahogy az a bejegyzésből is kiderül. Addig amíg pl. egy antikváriumban nem talál megfelelő könyvet. Katalógusunk: http://bit.ly/1riy1Wj További jó keresést és tanulást! Üdvözlettel: Földi Tamás

 9. klaudia - 2015 március 22, vasárnap, 17:17

  a kepnek semmi koze tiranahoz, szerintem inkabb prizren, kosovo

 10. Tamás, könyvtáros - 2015 április 20, hétfő, 14:12

  Kedves Klaudia! Köszönjük az észrevételt! Mivel nem voltunk biztosak a képben, inkább kivettük.

 11. Anikó - 2017 május 12, péntek, 14:47

  Szeretnék találni olyan albán nyelvű tanfolyamot ahol az unokámat feltudják készíteni egy felsőfokú vizsgára.Ő koszovoban élt és járt iskolába és tolmács szeretne lenni.Gondolom ahhoz kell a nyelv vizsga.Köszönettel

 12. István - 2018 június 21, csütörtök, 10:08

  Albán nyelvi ismerettel rendelkező munkatársat keresek, főállás, irodai környezet Budapesten. Bérezés:440.000 ft bruttó/hó
  toroksteve2@gmail.com

Hozzászólás küldése