Hogyan tanuljunk afrikaansul? : Kávészünet

Hogyan tanuljunk afrikaansul?

A Dél-afrikai Köztársaság zászlaja

A Dél-afrikai Köztársaság zászlaja

Az első válasz csakis az lehet, hogy – mint minden nyelvet – szorgalmasan.

Aztán elgondolkodhatunk azon, hogy mi az az afrikaans nyelv? Kik beszélik és hol?

„Gyermekkoromban még angol-búr háborút játszottunk. Az egyik fél volt a ‘maroknyi szabadságszerető’ búr nép, a másik az angol, a ‘zsarnok’, aki lábbal tiporja a hősöket. Egy vasárnap, minekelőtte templomba mentünk volna, az osztályban gyülekeztünk. Akkor is kitört az angol-búr háború. Általán mindenki búr akart lenni. Az erősek, a markosok, az erőszakosak azonnal kinevezték magukat búr fölkelőkké, harcosokat toboroztak zászlójuk alá, s az a néhány fiú, aki tétovázott, elmélázott, a gyönge és csenevész, a természeti kiválasztódás és a többség rémuralma folytán, angol lett. Nekem is többnyire ez a szerep jutott. Ezt annak idején váltig szégyelltem. Nem is mertem bevallani senkinek. Csak most beszélem el, miután időközben sikerült tájékozódnom, hogy nem is olyan roppant szégyen ahhoz a néphez tartozni, mely megteremtette a szabadelvűséget, a világkereskedelmet, és olyan férfiakat ajándékozott a világnak, mint Hume, Newton és Shakespeare. Hogy a búrok mit műveltek azalatt, arról nincs tudomásom. „ – írta Kosztolányi Dezső az Öreg pap című írásában.

A három búr köztársaság a 19. században

A három búr köztársaság a 19. században

Az én nagyszüleim (akik a 19. század utolsó harmadában születtek) otthoni történeteiben is sokszor szerepeltek a búr háborúk, a búrok hősiessége és az, hogy csak a családjukkal sakkban tartva tudták őket a britek leigázni, mert volt egy csodálatos fegyverük, a Hosszú Tom nevű ágyú.

Gyerekként a búrok pont olyanok voltak nekem, mint más hősies mesebeli népek, egy percig sem gondolkodtam azon, hogy kik is ők, hol élnek, milyen nyelven beszélnek. Most már tudom. A búrok Dél-Afrikában élnek, és afrikaans nyelven beszélnek.

A Hosszú Tom

A Hosszú Tom

Először is a nyelvről:

A búrok főleg holland és flamand, kis részt hugenotta francia, német és fríz származású telepesek összeolvadásából létrejött etnikai csoport, akik a 17. századtól Dél-Afrikában települtek le. A ‘búr’ szó a holland boer, azaz ‘paraszt’ szóból származik. A búr telepesek a holland nyelvből kialakult afrikaans nyelvet beszélték, amelybe a többi etnikum nyelvének elemei is beépültek, de hatással volt rá a fekete bennszülöttek nyelve is. Mai afrikaans nyelvű leszármazottaik az afrikánerek.

Búr család a 19/20. század fordulóján

Búr család a 19/20. század fordulóján

Az afrikaans nyelv (vagy régebbi nevén a búr illetve fokföldi holland nyelv) a germán nyelvek nyugati ágába tartozik. Körülbelül 6 millió ember tekinti anyanyelvének. Hivatalos nyelv a Dél-afrikai Köztársaságban, Namibiában és Zimbabwében. Beszélt nyelvként használatos még Botswanában, Leshotoban, Szvaziföldön és Zambiában. Kisebb afrikaans nyelvű közösségek találhatóak a brit gyarmatbirodalom régi nagyvárosaiban.

Az afrikaans nyelvet nem első nyelvként ajánlom elsajátítani. Angol, német vagy holland előképzettséggel azonban rövid szorgalmas tanulás után már lehet is utazni Dél–Afrikába.

Kedvcsinálónak itt van mindjárt egy történelemkönyv: Kleine Geschichte Südafrikas.

Ezután már csak a nyelvvel való ismerkedés következik. Még nem nyelvtanulás, csak a nyelv sajátosságainak feltérképezése. 10 könyv nyújt segítséget ebben a munkában, melyek között értelmező szótár és frazeológiai szótár is van

Az igazi nyelvtanuláshoz könyvet és hangzóanyagot is biztosít az OIK, sőt szótár is áll az érdeklődő rendelkezésére.

A kulturális ínyencek az afrikaans irodalomról is olvashatnak, irodalomtörténeti művek is vannak a könyvtárban, a könnyebb tájékozódás érdekében angolul, de a nehezebb utat választóknak afrikaans nyelven is.

Felfrissülésként a jeles dél-afrikai búr írók, Andre Brink és Breyten Breytenbach műveit olvashatja az érdeklődő afrikaanszul, angolul, franciául és magyarul is.

…és ezután már csak a nyelvtudás helyszíni ellenőrzése következik.

Összeállította: Madarász Katalin

 

Vélemények

Hozzászólás küldése