Hipermodern könyvtár nyílik New Yorkban : Kávészünet

Hipermodern könyvtár nyílik New Yorkban

Új, korszerű könyvtár nyílik a New York-i Upper West Side negyedben 2015-ben… közben azonban a már létező könyvtárak költségvetését csökkentik – számolt be a Daily News.

„A New York-i Nyilvános Könyvtár legújabb fiókkönyvtára úgy ragyog majd, mint a tiszta kristály.”

Könyvtári hírek a világból

A Nyugati 53. utcai központ egy tágas, fiatalos, dinamikus épület lesz, sok közösségi térrel, modern számítógépes laborral, audiovizuális gyűjteménnyel és sok-sok polcnyi könyvvel – jelentették be könyvtáros vezetők hétfőn, amikor bemutatták az új háromszintes intézmény terveit, amelyet az Enrique Norten  TEN Arquitectos építész iroda tervezett.

Könyvtári hírek a világból

Az új könyvtárban lesz egy nagyméretű előadóterem is.

Eközben a város kiszipolyozza a már meglévő könyvtárait. Szintén a  Daily News jelenti:

„Nemcsak a Queens Könyvtárnak, hanem a város három könyvtári hálózatának – Queens, Brooklyn és New York (amely kiszolgálja Bronx-ot, Manhattant és Staten Island-et) – is nehéz időszak volt az elmúlt öt év, amikor Bloomberg polgármester éves rituáléjává vált költségvetésük csökkentése. Igaz a csökkentések legtöbbjét az Önkormányzat kompenzálta valamilyen formában, de sosem teljes mértékben.

Ezek után  azt gondolhatnánk, hogy Bloomberg, aki feltehetően értékeli az eredményességet és a költséghatékonyságot, felhagy azzal a politikájával, hogy minden évben nehéz helyzetbe hozza a könyvtárakat.

Végül is, a kevesebből egyre többet hoznak ki a könyvtárak: Az összezsugorodott források ellenére az elmúlt 10 évben New York nyilvános könyvtáraiban 40 %-al nőtt   a rendezvények látogatottsága, és 59%-al a kölcsönzések száma – derül ki a Center for an Urban Future tanulmányából.

Sikerességük ellenére a polgármester 2014-es költségvetési tervezetében 106.7 millió dollárral tervezi csökkenteni a város könyvtárainak költségvetését. Ez 35 %-os csökkentést jelent az előző évihez képest, az eddigi legnagyobbat a könyvtárak életében.

Forrás: http://bit.ly/ZL2n7v

Fordította: Nagy-Molnár Szilvia

Vélemények

Hozzászólás küldése