GALE Reference Complete – ismertető : Kávészünet

GALE Reference Complete – ismertető

Az irodalomtudomány nemzetközi szakirodalmának egyik leggazdagabb online forrása a Gale adatbázis-család.
14 adatbázist foglal magában a GALE Reference Complete rendszere, az alábbiakban rövid összefoglalót olvashatnak az egyes adatbázisokban elérhető tartalmakról.

Az adatbázisok külön-külön és együtt is kereshetők.

1., Archives Unbound

Elsősorban kutatóknak lehet érdekes a kéziratokat, korabeli újságokat és monográfiákat tartalmazó Archives Unbound, amely 16 nagyobb témakörön belül 367 algyűjteményt tartalmaz, digitálisan elérhető formában. Az adatbázis nagyobb részben az Egyesült Államok történelmére fókuszál, de afrikai, latin-amerikai, indián történelmi iratok mellett jelentős a holokauszthoz kapcsolódó gyűjteményük is.

2., Gale Academic OneFile

Az adatbázis egyetemistáknak, kutatóknak ad hozzáférést több ezer teljes szövegű, vagy lektorált akadémiai kiadványhoz. 9 alapvető témakörből indulva böngészhetjük az adatbázist: biológia, kémia, környezettudomány, gazdaság, büntetőjog, pszichológia, történelem, marketing, politikatudomány érhető el.

3., Gale General Onefile

8 általánosabb témakör mentén lehet cikkeket, könyveket, híreket, akadémiai publikációkat keresni.
A témák: karrier, számítógépek és technológia, oktatás, egészség, történelem, önfejlesztés, pénzügyek, társadalomtudományi és szociológiai munkák.

4., Gale OneFile: News

Az adatbázis 2,300 híreket tartalmazó kiadványt, hírműsor átiratát (Broadcast transcript) tartalmazza, négy nyelven (angol, francia, spanyol, portugál), rendkívül friss adatokkal. Elsősorban név, műsorcím, témakör, időpont, ország szerint kereshető.

5., Gale Ebooks

Online olvasható e-könyveket tartalmaz az adatbázis, amelyet 18 téma köré rendszereztek. Történelem és társadalomtudomány a két legnagyobb gyűjtemény, de a természettudomány, vagy az életrajzi szekció is több érdekes címet tartalmaz.
A kiválasztott könyv borítóképére kattintva (Front Cover) megnyílik az online olvasás lehetősége. Jobb felső menüsorban rá kell kattintani a BOOK View menüpontra, és máris lapozható online a kötet.

6., Gale Literary Index

A Gale és partnerei által kiadott 130 irodalmi témájú kiadványban kereshetünk egyetlen közös felületen. A hivatkozott művek szerzői életrajzokat és kritikai esszéket tartalmaznak. A mutató írói álneveket és névváltozatokat is tartalmaz, valamint az egyes szerzők műveinek jegyzékét. Szerző vagy műcím alapján kereshető.

7., Gale Literature Criticism

Elsősorban egyetemisták számára hasznos, szerzőhöz, irodalmi témakörhöz, korszakhoz kapcsolódó életrajzok és források elsődleges kutatására alkalmas adatbázis. Egy-egy meglehetősen nagy találati halmaz után rendkívül könnyen lehet a Gale Literature Criticism segítségével egy bibliográfiát, vagyis irodalomjegyzéket összeállítani.

8., Gale Literature Resource Center

130 ezer író, szerző életrajzi adatait, munkásságukhoz kapcsolódó irodalmi kritikákat, irodalmi szemléket tartalmazó adatbázis.

9., Gale Literature: Contemporary Authors

Kortárs szerzők életrajzait, műveinek jegyzékét, velük kapcsolatos bibliográfiát, elemzéseket, esetenként kapcsolati adatokat is tartalmazó adatbázis.

10., Gale Literature: Dictionary of Literary Biography

12 ezer író életrajzát tartalmazó adatbázis, amelyet elsősorban egyetemistáknak megbízható írói életrajz kereséséhez ajánlunk.
Az életrajzok részletesek és többször ellenőrzött, lektorált akadémiai publikációk, idézhetők négyféle hivatkozási stílusban, illetve többféle hivatkozáskezelő rendszerhez könnyen hozzáadhatóak.

11., Gale Literature: LitFinder

150 ezer vers teljes szövege és 800 ezer hivatkozás kereshető az irodalmi adatbázisban.

12., Gale Literature: Scribner Writer Series

Írói életrajzot, átfogó életműelemzést és válogatott irodalomjegyzéket tartalmazó esszégyűjtemények, akadémiai szerzők tollából. Az adatbázis elsősorban amerikai és brit szerzőkre koncentrál, munkásságukat történelmi és személyes távlatokból vizsgálja.

13., Gale Literature: Something About the Author

290 életrajz, önéletrajz és 30 ezer kép között kereshetünk, elsősorban szerzőkre. Az adatbázis gyermekirodalmi és ifjúsági írókra fókuszál.

14., Gale Literature: Twayne’s Author Series

860 monográfiát tartalmazó irodalmi adatbázis.

Bővebb, angol nyelvű ismertetőt itt találhatunk >>

Angol nyelvű YouTube videó >>

(A kép forrása: https://bit.ly/38q1gXs)

Czene Mariann

További adatbázisainkról szóló blogbejegyzések itt érhetőek el:

 

  • GALE Reference Complete – ismertető

https://blog.oik.hu/gale-reference-complete-ismerteto/

  • EBSCOhost adatbázisok

https://blog.oik.hu/ebscohost-adatbazisok/

  • JSTOR ismertető

https://blog.oik.hu/jstor-ismerteto/

  • Oxford University Press adatbázisok I.

https://blog.oik.hu/oxford-university-press-adatbazisok-i/

  • Oxford University Press adatbázisok II.

https://blog.oik.hu/oxford-university-press-adatbazisok-ii/

  • Oxford Academic Journals – Adatbázis-ismertetés

https://blog.oik.hu/oxford-university-press-journals-adatbazis-ismertetes/

Vélemények

Hozzászólás küldése