Füles – magyar irodalmi podcast ajánló : Kávészünet

Füles – magyar irodalmi podcast ajánló

Az elmúlt évek hozadéka a podcast műfaj terjedése hazánkban is, de egy decemberi körlevél kapcsán az derült ki, hogy bizony még a könyvtáros szakmán belül sem egyértelmű formátumról van szó.
A podcast röviden megfogalmazva “egy visszahallgatható rádióadás, rádió nélkül”, egy tematikus hangfelvétel közvetítése.

Maga a podcast szó az iPod és a broadcast szavak összevonásából született, az adások többsége hanganyagként az interneten online is elérhető, de telefonra is letölthető, számos podcast applikáción keresztül, de akár Spotify-on keresztül is hallgatható. Kollégák arról számoltak be, hogy utazás közben szoktak podcastot hallgatni, de remekül működik konyhai munkához háttérzajként is.
Ajánlónkban 10 magyar nyelvű, főleg irodalomhoz, de tömegkultúrához kapcsolódó, népszerű filmekről, sorozatokról szóló podcast csatornát válogattunk. A lista az ábécérendet követi, nem a népszerűséget, vagy hogy mikor indult a podcast csatorna.

1., Hármas könyvelés
http://harmaskonyveles.hu/

„Könyvekről, képregényekről, digitális vagy papír, mi elolvassuk!
A Hármas könyvelés három olvasni szerető ember heti rendszerességgel jelentkező podcastja. Olyan, mint egy rádióműsor, csak nem jön be a konyhai rádión.”

Hármas könyvelésnek három szerzője, illetve olvasója van, egy hölgy és két úr, Gabi, Ádám és Balázs beszélik ki, vagy át, az éppen befejezett, esetleg aktuális olvasmányélményeiket.
Ízlésük időnként keresztezi egymást, néha teljesen más horizonton mozog, – számomra ez volt a legérdekesebb hozadéka a podcastjuknak.
Várólista bővítésnek kitűnőek az adások, és mivel 259 van belőle, jó sokáig is tartana őket visszahallgatni. Az utolsó adásuk egyik témája a novellák volt, szóba került Dragomán György munkássága is.

2.,  Kétfülű Kedveszotty
https://spoti.fi/3qFL37a

“A Kétfülű Kedveszotty az első magyar mesemondó magánpodcast mindenről, ami számít. Mesék, helyszínek, beszélgetések a Kétfülű Mesemondóval – minden jó, ha a podcast jó.”

2019. januárjában indult az egyelőre egyetlen olyan magyar podcast, amelyik mesékkel foglalkozik. A mesék hatásmechanizmusa mellett, a mesemondóvá válásról is beszélget a csatorna házigazdája két mesekönyv íróval, Lovranits Júliával és Zalka Csengével.

3., Kortárs felbeszélések
https://podtail.com/podcast/kortars-felbeszelesek/

Kortárs magyar irodalom és hangoskönyv újratöltve. 27 történet, 27 elképzelt világ a Radnóti Színház színészei által felbeszélve. A podcast műsorvezetője Till Attila.”

Dragomán György, Grecsó Krisztián, Tóth Krisztina, Krusovszky Dénes, Háy János – hogy csak pár népszerű kortárs író nevét említsem kedvcsinálónak, az adásokhoz.
A művek válogatásában a Magvető Kiadó segített, az előadók, a felbeszélők a Radnóti Színház színészei, vendégművészei, Nyáry Krisztián pedig minden novella elé kedvcsinálót írt.

4., Könyvélmény
https://spoti.fi/3sHc0sJ

Horváth Balázs a Typotex Kiadó főszerkesztője, de nem csak munkakapcsolata van az irodalommal. Olvasóként aktív tagja a magyar könyves közösségi oldalnak, a Moly.hu-nak, a Molyon @balagesh néven található meg. Kezdetektől fogva a Moly Merítés-díj széppróza zsűritagja és kulcsszerepe volt 2014-ben a díj létrejöttében.

Esterházy Péter, Mécs Anna és Bartis Attila köteteiről készített Balagesh könyvajánlót, könyvélmény beszámolót. A nem mainstream, hanem alternatív kortárs irodalom kedvelőinek érdekes lehet a hazai írónőkkel foglalkozó adása is.

5., Különvélemény
https://spoti.fi/3p6hDyq

Podcast a világlátások frontvonaláról. A keresztény álláspont békés, érvelő ütköztetése más szellemi áramlatokkal és jelenségekkel.”

A Különvélemény podcastban népszerű gondolkodókról és világnézetekről beszélget Somody Imre és Szabados Ádám. Az ellentmondásos Jordan B. Peterson művei mellett Yuval Noah Harari munkásságával foglalkoztak az epizódokban.

6., Lapozz a 99-re!
https://lapozza99re.simplecast.com/

“Podcast könyvekről és a könyvek mögötti történetekről, mindenkinek, aki szeret olvasni. Műsorvezető: Szabados Ági”

Magyar podcastok történetében talán mérföldkő volt Szabados Ági csatornája, ugyanis gyanítom, hogy a szélesebb közönség így szerzett egyáltalán tudomást erről a különleges médiaműfajról. Ági irodalmi tevékenysége a podcast-készítés mellett a roppant népszerű Nincs időm olvasni kihívást és az irodalomterápiát is lefedi.

A legutóbbi podcast adás címe: Hogyan működik a könyvmolyok legnagyobb magyar közössége?, vendége a MOLY.hu alapítója volt.
De izgalmas epizód volt Lackfi János vendégszereplése, vagy a 20 éves Harry Potter magyar kiadásáról szóló adás is.

7., LibrAmore Podcast
https://libramore.podbean.com/

„Könyvek, írók papíron, álló- és mozgóképen. Egy podcast kéthetente, nem csak hangos formában.”

Orosz Anna műfordító (Nina) és a podcast másik házigazdája, Móni még 2017. májusában indították csatornájukat, és hamar az egyik legkedveltebb magyar irodalmi podcast csatornák között tartották számon őket.

Legutóbbi adásukban rövid könyveket ajánlottak, de sok esetben látnak vendégül kiadói munkatársakat is, lásd Woody Allen kötete kapcsán a Jaffa Kiadó kommunikációs vezetőjét, vagy éppen az Agave Kiadó vezetőjét, aki arról mesélt ősszel, hogy merre tartanak a hazai és a nemzetközi science fiction-, fantasy- és krimitrendek.

8., Popkult, csajok, satöbbi
https://spoti.fi/360RjOH

A csajok: Lepp Tünde, az olvasonaplo.net háziasszonya, a CEU könyvtárosa és Hudácskó Brigi, a Debreceni Egyetem Irodalomtudományok Doktori Iskolájának doktorandusza, műfordító, főállású fangirl, satöbbi.”

Kéthetente osztják meg a világgal az irodalommal, filmekkel, sorozatokkal, mindenféle csodálatos brit dologgal, és általánosságban a popkultúrával kapcsolatos gondolataikat, ezzel páratlan intellektuális és audioélményt okozva mindenkinek, aki rájuk kattint.

Könyves könyvek című adásukban könyvesboltban, könyvtárakban játszódó regények volt a téma, míg a legutóbbi adás, 2021 tervekben címmel arról szólt, hogy milyen várólista csökkentő olvasmányokat válogattak össze maguknak.
Minden évben nagyszerű válogatás a Karácsonyi könyvajánló, vagy éppen a Karácsonyi filmajánló is.

9., Roxfort Express podcast
https://spoti.fi/3o3fH8O

„Podcast egy Harry Potter-újraolvasásról. Velünk tartasz? Irány a 9 és 3/4. vágány!”

Hudácskó Brigi és egy könyves blogger, KönyvekkelSuttogó jelenleg a hatodik kötetnél tart az újraolvasással és megbeszéléssel. Legutóbbi adásukban a Harry Potter és a Félvér Herceg kapcsán szó esik Draco Malfoy-ról, Voldemort-ról és Piton professzorról is.

10., WMN podcast
https://wmn.hu/podcast/

WMN online magazin podcastja, nem mindegyik adás kapcsolódik az irodalomhoz, hanem pszichológiához, vagy színészethez, zenei kultúrához is. A tavalyi utolsó adás vendége Presser Gábor volt, de elbeszélgettek már Szabó T. Annával, Nyáry Krisztiánnal, Jakupcsek Gabriellával is.

Czene Mariann

Vélemények

Hozzászólás küldése