Fricsay Ferenc (1914 – 1963) : Kávészünet

Fricsay Ferenc (1914 – 1963)

Ma ünnepeljük Fricsay Ferenc születésnapját. Ebből az alkalomból örömmel ajánljuk figyelmükbe a Fricsay életműnek egy fontos állomását bemutató összkiadás-gyűjtemény első részét.

A nemzetközi hírű karmester 1914. augusztus 9-én született Budapesten. Tanulmányait a budapesti főiskolán végezte, pályafutását Szegeden kezdte 1934-ben a Városi Színház operaegyüttesének és a Szegedi Filharmóniának karmestereként, itt dolgozott 1944-ig. A háború után Budapesten opera- és hangverseny-karmester volt, 1947-ben a bécsi Állami Operánál folytatta pályáját. A nemzetközi hírnevet Gottfried van Einem „Danton halála” című művének bemutatása hozta meg számára az 1947-es Salzburgi Ünnepi Játékokon. 1948 és 1952 között a berlini (Német Szövetségi Köztársaság) Városi Opera főzeneigazgató állását töltötte be, illetve a RIAS (a nyugat-berlini rádió szimfonikus zenekara) vezető karmestere volt. 1954-1955-ben a Houstoni Szimfonikusok vezetőjeként dolgozott, 1956 és 1958 között a müncheni Staatsoperben, majd 1960-tól ismét Berlinben.
Mindeközben a salzburgi, luzerni és edinburghi ünnepi játékokon, továbbá Olaszországban, Hollandiában, Észak- és Dél-Amerikában vendégszerepléseivel és hanglemezfelvételeivel a kor legismertebb és legbecsültebb karmestereinek sorába emelkedett. Utolsó koncertjét 1961. december 7-én adta Londonban. 1963. február 20-án hunyt el Bázelban.
A halála után megjelent nekrológok művészetét Furtwängleréhez hasonlították.

Fricsay Ferenc az 50-es évektől haláláig készített felvételeket a Deutsche Grammophon lemezcégnek. Lemezre vette többek között Mozart nagyoperáit, számos Beethoven-művet, valamint Bartók és Kodály darabokat. Ezeket a felvételeket a mai napig rendszeresen újra kiadják.

„Fricsay ideális hanglemez-karmester volt. Lelkes és fanatikus precizitása és kitartó próbamunkája mérhetetlen értékű volt a lemezipar számára, amelynek különleges jellemzője abban van, hogy maradandó zenét állít elő. Bartók Béla négy művének és Mozart Don Giovanni c. operájának felvételéért nyerte el a Deutsche Grammophon a »Grand prix du disque« díjat. Mily szép köszönet volt ez azért a bizalomért, amelyet sok évvel ezelőtt egy fiatal, ismeretlen karmesternek nyújtottunk.”

Elsa Schiller, professzor

A Deutsche Grammophon 2014-ben, a karmester születésének 100. évfordulója alkalmából adta ki a saját összkiadás gyűjteményét. Ennek első darabja az a 45 darab CD lemezből álló előadói gyűjtemény, amely a karmester által vezényelt zenekari műveket szólaltatja meg.
Újdonságként Zeneműtárunkban elérhető ez a mini gyűjtemény, amely bemutatja ennek a nagyszerű vállalkozásnak az első szeletét.

Fricsay Ferenc művei katalógusunkban >>>

Források:
– Szabolcsi Bence – Tóth Aladár: Zenei lexikon, Zeneműkiadó Vállalat, 1965.
– Gerencsér Ferenc, Zenelexikon, Anno Kiadó, 2009.
– www.arcanum.com
www.ferenc-fricsay.net

A kép zeneműtári fotózás.

Nagy Andrea

Vélemények

Hozzászólás küldése