Élménybeszámoló az OIK Nyílt Napján tartott irodalomterápiás alkalomról : Kávészünet

Élménybeszámoló az OIK Nyílt Napján tartott irodalomterápiás alkalomról

(Szigorúan a csoporttitok megtartásával.)

2021. szeptember 25. 15:00 – ekkorra vártam az irodalomterápiás csoportülésre az érdeklődőket. Kezdésnek megbeszéltük a csoport szabályait, valamint felhívtam mindenki figyelmét arra, hogy nem lesz semmilyen szünet, majd közös megegyezéssel bezártam a Nyelvstúdió ajtaját a foglalkozás végéig, hogy az esetleges bámészkodók vagy késők ne zavarhassák meg a csoportfolyamatot. Drasztikusnak tűnhet, de ez egy biztonságos, védett közeg kell legyen, és ha mondjuk egy sajátélmény-megosztás közben betoppan valaki, megzavarhatja, sőt, akár tönkre is teheti azt, ami épp történik. Igaz ugyan, hogy nyílt nap volt, de a csoport efféle védelmét szigorúan kezelem.

A regisztráltak közül nem mindenki jött el, de ezt nem bántam annyira. Velem együtt 7-en voltunk. A maximum 10 fős csoportokat nagyon szeretem, mert kisebb létszámmal nagyon jól tudunk együtt dolgozni.

A kezdő körben hangulathőmérőztünk. A csoport átlaga ekkor 7,7 volt (a lehetséges maximum 10).

 

Ezt követően felolvastam a választott verset. Aki szemfüles volt, észrevehette a program bővebb leírásában, hogy a verset megadtam, de ezt a jövőben nem így tervezem. Simon Márton Arról hogy mi jó című versére esett a választásom.

A versről való beszélgetésünk kapcsán nagyon látszott a csoport sokszínűsége. Azon voltam, hogy reflektáljunk is egymásra, igyekeztem úgy feltenni a kérdéseimet, hogy minél párbeszédesebb legyen a beszélgetés. Szerintem sikerült.

Mikor kifogytunk a vers által ébresztett gondolatokból, érzésekből, jött egy meglepetés kreatív feladat formájában. Arra hívtam a csoporttagokat, hogy mindenki válassza ki azt a részt a versből, ami a legeslegjobban megfogta, és rajzoljanak idézetes képeket Instagram sablon segítségével.

Ekkor is érződött a sokszínűség. Nem volt olyan, hogy ugyanazt a sort többen emeljék ki, és nagyon örültem, hogy egyre inkább a személyes megosztások felé haladtunk.

Végül a záró körben is hangulathőmérőztünk, ennek átlaga ekkor már kereken 9-ig ment fel. Ez köszönhető annak, hogy hárman is 10-est adtunk. Ketten mondták, hogy azért nem adnak (sokkal) magasabb számot, mert azt egy későbbi alkalomra tartogatják, de egyébként ők jól érezték magukat.

A záró kör és az általam tapasztaltak alapján is azt merem állítani, hogy az első, általam az OIK-ban tartott irodalomterápiás alkalom jól sikerült, a folytatásra igény mutatkozik.

Köszönöm az élményt, még sok ilyet (vagy még ennél is jobbakat :)).

Juhász István

(A hangulathőmérős és az Instagram sablonos kép régebbi Google találat, ezeket átszerkesztettem, hogy úgy tudjam használni őket, ahogyan szeretném.
A főkép forrása: https://bit.ly/3kK8bB9)

Vélemények

Hozzászólás küldése