EBSCOhost adatbázisok : Kávészünet

EBSCOhost adatbázisok

1., Az Academic Search Complete a világ értékesebb és legátfogóbb teljes szövegű multidiszciplináris tudományos adatbázisa, több mint 8500 teljes szövegű periodikát, köztük több mint 7300 lektorált folyóiratot tartalmaz. A teljes szövegű tartalmon felül ez az adatbázis több mint 12 500 folyóirat, valamint összesen több mint 13 200 kiadvány, köztük monográfiák, beszámolók, konferencia-előadások stb. indexelését és kivonatait kínálja. Az adatbázis 1887-ig visszamenően tartalmaz PDF-es tartalmakat, a teljes szövegű anyagok többsége natív (kereshető) PDF-formátumú. Kereshető hivatkozott referenciák állnak rendelkezésre több mint 1400 lektorált folyóirathoz.

2., Az MLA Directory of Periodicals több mint 5500 folyóiratról szóló részletes információt közöl, amelyből 4400 az International Bibliography (Nemzetközi Bibliográfia) listájában indexelt. A részletes címszavak tartalmazzák a szerkesztőség elérhetőségi adatait, továbbá a gyakoriságot, a példányszámot, az előfizetési díjakat, illetve cikkek benyújtására vonatkozó útmutatókat.

3., Az MLA International Bibliography with Full Text [MLA nemzetközi bibliográfia teljes szöveggel] a nyelvtanulás, irodalom, nyelvészet, retorika és szövegszerkezet, folklór és film átfogó tárgymutatója mellett több mint 1000 kiadvány teljes szövegét tartalmazza, a témakör egyes vezető kiadványait is beleértve. A nemzetközi léptékű bibliográfia a Modern Nyelvek Szövetségének (Modern Language Association – MLA) anyaga, és olyan korai XX. századtól napjainkig terjedő tudományos munkákkal foglalkozik, mint újságcikkek, könyvek, könyvrészletek, sorozatok, fordítások, tudományos anyagok, webhelyek és disszertációk. Az adatbázis része továbbá az MLA Directory of Periodicals és az MLA Thesaurus – több ezer tárgyköri keresőszó és személynév jogvédett, kereshető gyűjteménye –, amelyek a bibliográfia indexelésekor lettek felhasználva.

4., A Library, Information Science & Technology Abstracts with Full Text több mint 560 alapvető folyóiratot, több mint 50 elsőrendű folyóiratot és 125 válogatott folyóiratot indexel, valamint könyveket, kutatási beszámolókat és előadásanyagokat. Az adatbázisban többek között a könyvtárosság, az osztályozás, a katalogizálás, a bibliometria, az online információ-visszakeresés és az információkezeléssel kapcsolatos témakörök találhatók meg. A gyűjtemény terjedelme az 1960-as évek közepéig nyúlik vissza.

5., A GreenFILE környvezetvédelmi szakfolyóiratokat dolgoz fel. Kutatásokkal alátámasztott információval szolgál, amely lefedi az ember környezetre gyakorolt hatásának minden vonatkozását. A gyűjtemény tudományos, igazgatási és közérdeklődésre számot tartó anyagokat foglal magában, és többek között a globális felmelegedés, a zöld építés, a környezetszennyezés, a fenntartható mezőgazdaság, a megújítható energia és az újrahasznosítás témakörében kereshetők benne anyagok. Az adatbázis több mint 1 000 000 rekord indexelését és referátumait tartalmazza, valamint szabad hozzáférést biztosít több mint 15 000 rekord teljes szövegéhez.

Az ismertetett adatbázisokat az OIK érvényes tagsággal rendelkező olvasói távolról is elérhetik.

Keresés az adatbázisokban

Academic Search Complete

Belépéskor választhatunk, hogy egy/több adatbázisból szeretnénk keresést indítani. Általános keresés esetén javasolt az Academic Search Complete használata, mert az a legnagyobb, legátfogóbb gyűjtemény.

Az MLA Directory of Periodicals kivételével mindegyik adatbázis teljes szövegű (FULL TEXT) cikkadatbázis, általában lektorált, akadémiai szakfolyóiratokhoz ad hozzáférést. Ideális forrásai egyetemi beadandóknak, szakdolgozatoknak, kutatásoknak.
Az adatbázisok rövid ismertetése alatt szerepel két kis ikon: Címlista és További információk menüpontok. A címlistára kattintva természetesen rögtön bejut a felhasználó az adott adatbázis publikációs listájára, és onnan indíthat keresést, vagy választhatja ki a neki megfelelő szakfolyóiratot.
További információra kattintva egy új böngészőablakban felnyílik az EBSCO részletes súgója (support/help), természetesen angolul.

Az adatbázis kiválasztása után jut el a felhasználó az elsődleges keresőfelületre, ahol egyszerű keresést kétféle módon lehet indítani.

A leghagyományosabb módon a keresőmezőbe lehet beírni a keresendő kifejezést, vagyis kulcsszót (keywords), amire szeretnénk egy találati listát kapni. Ez az eredmény nagyon nagy halmaz lesz, és cikkek mellett képeket, videókat is tartalmaz majd.

Kicsit szűkebb és pontosabb kimenetele lesz az elsődleges keresésnek, ha a Keresési módok közül a „Boole-operátor/kifejezés” (Boolean/Phrase)menüpontot választjuk, mert akkor csak a pontos keresőszóra/kifejezésre ad találatot a rendszer, és nem a „Keresés az összes kifejezésre” (Find all my search terms) opciót, amely XY kulcsszó esetén külön rákeres az X kifejezésre, az Y kifejezésre, és az XY kifejezésre is.

Tovább szűkíthető az elsődleges keresés a „Teljes szöveg” (Full Text) és a „Tudományos (lektorált) folyóiratok” (Scholarly (Peer Reviewed) Journals) menüpontok beállításával, hiszen akkor csak szakfolyóiratok cikkeit fogja felkínálni a rendszer.

Külön felhívnám a figyelmet arra a hasznos menüpontra, amely talán kevésbé ismert: „Egyenértékű tárgykörök alkalmazása” (Apply equivalent subjects). Előfordulhat, hogy sem a felhasználó, sem a könyvtáros nem tudja a pontos szakkifejezést angolul, amire rá kellene keresni az adatbázisban. Ilyenkor az „Egyenértékű tárgykörök alkalmazása” menüpont a hétköznapi, széles körben használt angol nyelvű kifejezésre szaknyelvi találatokat ad, ezzel könnyíti az angolt nem anyanyelvként beszélők dolgát.
(Pl. a „heart attack” keresőkifejezés találati listájában az orvosi szaknyelvben használt „myocardial infarction” és keresési találatként az összes cikkben szerepel. A tárgykör megnevezésére a szaknyelvi szinonimát használja az adatbázis, keresni mindkettőre lehet.)

A keresési listát számtalan módon szűkíthetjük, formálhatjuk egyéni igényekre. A bal oldali mezőkben lehet kijelölni további szakkifejezéseket, tárgyköröket (Thesaurus Term, Subject), kiválasztható a kiadvány címe, kiadó neve, kiadás időszaka, nyelve.
A keresési eredményeket jobb oldalon elsősorban relevancia (fontosság) alapján listázza a rendszer, itt dátum, szerző és forrás (valójában kiadvány, szakfolyóirat címe) szerint rendezhető újra a lista.

Szintén a jobb oldali mezők segítségével állíthatunk be alapbeállításokat, az Opciók menüpontban. Megszabható:

  • A találatok formátuma (csak a cím / cím + tárgyszavak / cím + szerzőségi közlés / cím + szerzőségi közlés, tárgyszavak és absztrakt)
  • A képek gyors megtekintése
  • A találatok száma oldalanként
  • Az oldal elrendezése (csak szöveg / szöveg és filterek)

A keresési előzményeket bármikor meg lehet tekinteni az alap keresőmező alatt, illetve több keresés esetén lehet összetett keresést is indítani a segítségükkel, “Keresés AND kapcsolattal”, vagy “Keresés OR kapcsolattal” kijelölésével.

A haladó keresés funkció (Advanced Search) több kifejezés, témakör csatolására alkalmas, akár 6-9 altémára is rá tudunk így keresni. A kép alá linkelt bemutatóban a tréner nem csak egy-egy kifejezést választott ki, hanem a keresett kulcsszó leírása után beírta az OR (vagy) kötőszót, így maga az adatbázis kínált fel új, hasonló szakszavakat, keresőkifejezéseket.

A  szó végén lévő * (csillag) jel több betűt jelöl kereséskor, az így leírt child* egyaránt lehet child és children is. Ha pedig a keresőszavakat idézőjelbe foglaljuk, akkor azokat egyetlen, fix egységnek tekinti a rendszer, nem fogja őket szétválasztani.

Ha nincs beállítva a „Mező kijelölése” gomb (Select a Field), akkor úgynevezett „Unqualified Search” indul, vagyis nem irányított keresést kérünk a rendszertől. Ilyenkor minden szövegben, címben, tárgyszóban, absztraktban keres az adatbázis, tehát egy nagyon nagy, és pontatlan találati listát fogunk kapni, amit tovább kell finomítani. (Szűkítéskor mindenképpen érdemes kiválasztani a full-text, teljes szöveg lehetőséget és a lektorált folyóiratok limitációt.)
Ha esetleg nincs szerző által megadott absztrakt, akkor az Academic Search Complete az adott cikk, szöveg html verziójának első 1500 szavában fog keresni.

MLA International Bibliography with Full Text

Az MLA International Bibliography with Full Text [MLA nemzetközi bibliográfia teljes szöveggel] jelenleg több mint 2 millió teljes szövegű forrásművet tartalmaz a nyelvtanulás, irodalom, nyelvészet, retorika és szövegszerkezet, folklór és film témájában. Szakmai folyóiratok mellett szakdolgozatok és doktori disszertációk szövege is megtalálható az adatbázisban. A Modern Nyelvek Szövetségének (Modern Language Association – MLA) munkája a rendszer, amelyben a szakértő tagok publikációi mellett a JSTOR, Project MUSE szabadon indexelhető tartalmait is megtaláljuk.

Az MLA legnagyobb segítsége a Thesaurus (Terms Thesaurus, amely egy hihetetlenül nagy szaknyelvi szótár). Egy-egy keresőszó beírásakor több tucat hasonló fogalmat sorol fel a rendszer, amelyek közül a kék színnel jelölt szavak lesznek tárgyszavak (tárgykörök). Keresés gomb után egy meglehetősen nagy találati halmazt ad az adatbázis, mert a források akadémiai folyóiratcikkek, könyvek, disszertációk és egyéb források is lehetnek.
A „Browse Works” menüpontban a művek a kulcsszavak, „Browse Authors” esetében a szerzők neve. A „Browse Periodicals” menüpont ábécésorrendben sorolja fel az MLA adatbázisában szereplő kiadványokat. A kiadvány nevére kattintva a periodika részletes bibliográfiai adataihoz juthat el a felhasználó.

Az adatbázisok használatát bemutató videók:

Czene Mariann

 

További adatbázisainkról szóló blogbejegyzések itt érhetőek el:

 

  • GALE Reference Complete – ismertető

https://blog.oik.hu/gale-reference-complete-ismerteto/

  • EBSCOhost adatbázisok

https://blog.oik.hu/ebscohost-adatbazisok/

  • JSTOR ismertető

https://blog.oik.hu/jstor-ismerteto/

  • Oxford University Press adatbázisok I.

https://blog.oik.hu/oxford-university-press-adatbazisok-i/

  • Oxford University Press adatbázisok II.

https://blog.oik.hu/oxford-university-press-adatbazisok-ii/

  • Oxford Academic Journals – Adatbázis-ismertetés

https://blog.oik.hu/oxford-university-press-journals-adatbazis-ismertetes/

Vélemények

Hozzászólás küldése