Az angol nyelv a nagyvilágban – Az English Today legújabb számai : Kávészünet

Az angol nyelv a nagyvilágban – Az English Today legújabb számai

Könyvtárunk folyóirat-olvasó terének polcán szerényen lapulnak az English Today számai. Az általában kék-fekete színű borító, a közepes méret, az aránylag vékony, füzetszerű terjedelem önmagában még nem vonja magára a figyelmet. Az angol nyelv és különösen annak nyelvváltozatai iránt érdeklődők viszont a folyóiratba belelapozva igencsak színes, izgalmas tartalommal találkozhatnak.

Az English Today – alcíme szerint az angol nyelv nemzetközi szemléje – a Cambridge University Press kiadásában negyedévenként jelenik meg. Jelenlegi főszerkesztője a Makaói Egyetem oktatója, a többi három szerkesztő angliai, ausztráliai és németországi egyetemeken tanár. A népes, 24 fős szerkesztőbizottság pedig – mondhatni – a világ minden tájáról való. A folyóirat célkitűzése – az angol nyelv minden nyelvváltozatának bemutatása – csakis így valósulhat meg. A nyelv állandóan változik, világméretű elterjedtsége következtében az angol nyelvre ez különösen igaz. A lap ez évi első szerkesztőségi előszava éppen ezzel a tényközléssel indít, miszerint az Oxford English Dictionary tavaly őszi frissítése 1400 tételes gyarapodást eredményezett. Külön kitérnek arra, hogy a bővülés egy része a Fülöp-szigeteki angol (ilyen is van!) hozadéka.

A tavaszi szám első közleménye (Talking Black in America) egy régóta „ismeretes” nyelvváltozat, az amerikai feketék által beszélt nyelv vizsgálatának újszerű módszerét, a dokumentumfilm-készítést és annak felhasználhatóságát mutatja be. A Kínában beszélt angollal három tanulmány, az angol nyelv szerepéről Kamerunban és Indonéziában egy-egy tanulmány foglalkozik.

A nyári számban – melynek borítóképe színesebb – ismét a Távol-Kelet kerül előtérbe. A kínai angol kettő, míg a külön tárgyalt hongkongi angol egy írás témája. Érdekes elemzést olvashatunk a Thaiföldön folyó angolnyelv-oktatásról. Mérési eredményeket kapunk arról, hogy a spanyol és a dél-koreai humán tudományos közlemények milyen eloszlásban történnek angol, illetve anyanyelven. Egy-egy tanulmány nyelvtani és szókészlettani változásokat is taglal. A lapszámok végén néhány recenzió is helyet kapott.

Dörgő Tibor

(kép forrása: https://bit.ly/2WcU0VD)

Vélemények

Hozzászólás küldése