Artstor próbahozzáférés : Kávészünet

Artstor próbahozzáférés

Próbahozzáférés keretében július 16-ig elérhető könyvtári hálózatunkon, valamint távoli hozzáféréssel az Artstor népszerű képadatbázisa.

Az Artstor üzemeltetője a JSTOR, az oldal az oktatási és tudományos felhasználásra szánt képek egyik leggazdagabb adatbázisa. A képek a legrangosabb múzeumok, archívumok, tudósok és művészek gyűjteményéből származnak, jogtiszta hozzáférést biztosítva a képtárhoz.

A Public Collections (Open collections) nevű gyűjtemény 1,3 millió ingyenesen elérhető képet tartalmaz, amelyeket a világ vezető múzeumai és egyetemei bocsátottak az Artstor felhasználók számára elérhetővé. Ezek az open access tartalmak zömében ingyen, előfizetés nélkül is hozzáférhetőek az adatbázisból.
Az Artstor Digital Library viszont egy olyan gyűjtemény, amelyet csak intézményi előfizetés keretében lehet elérni. Nagyjából 300 kollekciót és 2,5 millió képet lehet így megtekinteni és felhasználni.

A kezdőoldal tetején található az egyszerű kereső, amely a Google-höz hasonlóan működik: beírjuk a keresőkifejezést, aztán lehet finomítani többféle szempontból a találati halmazunkat. Szűrési lehetőségek: Collection Type (gyűjtemény típusa, Artstor Digital Library / Public Collections); Geography (földrajzi hely); Classification (műfaji besorolás); Contributor (közreműködő intézmény); Date (dátum).
A haladó keresés (Advanced Search) esetén a fenti szűrési lehetőségeket lehet előre beállítani, és így eleve szűkebb találati halmazt kapunk.

Másik keresési lehetőség a Browse (Böngészés), amelyet azoknak ajánlott az adatbázis üzemeltetője, akik nem tudják pontosan, hogy milyen képanyagot keresnek. Böngészni 300 kollekcióban (Collections), 16 különböző műfaji besorolásban (Classifications), országok szerint (Geography), vagy éppen Teaching Resources (oktatási források, tananyagok) szerint lehet. Ez utóbbi nagy adatanyagban 260 különféle témába gyűjtöttek képeket, forrásokat, amelyeket egy ez egyben fel lehet használni művészeti órák vázlatához, tanítási segédletként.

A képeket egy saját személyes profilon létrehozott felhasználói fiókba lehet gyűjteni, amely a Workspace nevet viseli. (Ez a személyes profil intézményi hozzáférés nélkül is létrehozható, 120 napig elérhető, azonban csak az ingyenes, Public Collections tartalmakat lehet rajta elmenteni.)
A Workspace kinézetre meglehetősen hasonló a Pinterest képmegosztó oldalhoz, a képeket egy-egy mappába (folder) lehet gyűjteni. A mappa elejére lehet leírást is betenni, ami főként akkor hasznos, amikor a teljes mappát PowerPoint bemutatókánt exportáljuk. A leírás ilyenkor az első slide lesz, míg a képek alá beteszi az Artstor rendszere a képekhez tartozó metaadatokat: címet, gyűjteményt, alkotó nevét, esetleg leírást a képről, copyright adatokat.
A mappa tartalma PDF-be is exportálható, ekkor az oldal tetejére kerül a mappa leírása, míg a képeket listában jeleníti meg az adatbázis.

A mappákat természetesen meg lehet osztani, a tanulók ekkor megtekinthetik a tartalmát, le tudják tölteni a képeket, de szerkesztési joguk nincs a tartalomhoz.
Az Artstor háromféle hivatkozást engedélyez a képeknél, MLA, APA és Chicago formátumban. Hivatkozási eszköztárakat is el lehet érni, többféle exportálási lehetőség is van: pl. RefWorks, EasyBib, ProCite, Zotero. Természetesen a képek letölthetőek, e-mailben megosztható a hozzájuk vezető állandó link.

Az Artstor külön felhasználó segítő aloldalt üzemeltet (Support), ahol minden problémás esetre rá lehet keresni, sőt van egy kétoldalas PDF is, ami az adatbázist mutatja be nagy vonalakban (Artstor Quick Start Guide).

További adatbázisokat a könyvtárunk weboldaláról lehet elérni:
https://www.oik.hu/adatbazisok-katalogusok

Czene Mariann

(A logó az Artstor oldaláról van, a többi kép a szerző képernyőmentései.)

Vélemények

Hozzászólás küldése