A XIX. ODR-konferencián jártunk : Kávészünet

A XIX. ODR-konferencián jártunk

 

2019. október 14-én, Tatabányán, az Edutus Egyetemen került megrendezésre a XIX. Országos ODR-konferencia, amelynek fókuszában ezúttal az ODR szakkönyvtárai álltak. A könyvtárközi kölcsönzésben részt vevő szakkönyvtárak közül idén az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, a HM-HIM Hadtörténeti Könyvtár, az Országgyűlési Könyvtár, a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtára, az MTA Könyvtár és Információs Központ, és az Országos Idegennyelvű Könyvtár kapott meghívást, hogy bemutassa intézményét és annak szerepét az országos dokumentum-ellátásban.

A kiválóan megszervezett és lebonyolított konferencia előadásai közül kettőt emelnék ki, az egyik Mohácsi Zoltán, könyvtári szakinformatikus, a Hadtörténeti Könyvtár munkatársának előadása, amely a különleges tematikájú dokumentumok természete, az előadás könnyedsége és szakmailag magas színvonala miatt különösen érdekes volt. A másik előadás Szabó Katalin, a KSH könyvtárának könyvtárosa nevéhez kötődik, aki anyaintézményéhez méltó alapossággal mutatta be a könyvtár szerepét az országos könyvtárközi kölcsönzésben, megrajzolva az utóbbi évekre jellemző trendeket, valamint javaslatokat téve az ODR-felület funkcióinak fejlesztésére is.

A bemutatókat követően a COMPASS-adatbázis használatáról hallhattunk hosszabb előadást, majd a közös ebéd után lehetőség nyílt a MOKKA-ODR-felület használata során felmerülő kérdésekről és problémákról is beszélni.

Úton az egyetem felé mindenki megtekinthette a tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtár új épületének építési munkálatait, és 2020-ban a jubileumi, XX. Országos ODR-konferenciára előreláthatólag már ebben az új épületben kerül sor, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Orosz Adrienn

(a kép forrása: http://www.odrportal.hu/web/guest)

Vélemények

Hozzászólás küldése