A könyvtárakról élményszerűen – A TLS körkérdése : Kávészünet

A könyvtárakról élményszerűen – A TLS körkérdése

A Times Literary Supplement (TLS) hetilap nemrég körkérdést intézett a Hay Fesztiválra meghívott előadókhoz, hogy írjanak arról, miként vélekednek a könyvtárról – lehet az nyilvános vagy magán –, illetve milyen élményeik fűződnek a könyvtárhoz. A 24 válaszadó többsége túllépett a közhelyes vélekedéseken és valóban személyes élményeket osztott meg velünk. A TLS május 25-i számában olvasható rövid írások ezáltal váltak érdekesekké.

A könyvtár elsősorban még a nyomtatott könyvek gyűjteményét jelenti – ez derül ki a válaszokból. Egyvalaki nyilatkozott úgy, hogy ma már a saját könyvtára a hordozható számítógépében van (“nestles within my tablet”), ill. egy másik vélekedő ugyanolyan jelentőségűnek tartja a nyomtatott vagy a digitalizált (physical or digital) könyvtárat. Említést nyer a könyvtárbusz, mint fontos szolgáltatás – a faluba kéthetente megérkező jármű elhozta a kívánságlistán megadott könyveket.

Csak néhány kiragadott véleményt említek. A könyvtár Laura Bates író szerint gyermekkortól hozzásegít az olvasás lehetőségéhez, az olvasásba menekülés pedig a szabadság egyedülálló és nagyra értékelendő módja (“to escape into a book is a unique and precious kind of freedom”). Ezen a mondaton érdemes lenne mindenkinek hosszasan elgondolkodnia. Bettany Hughes történészt a könyvtár a való élet megismerése felé vezette – kezdve azon, hogy amikor olvasásórára mentek heti egyszer a könyvtárba, mindig ott ült két, bizony szagos hajléktalan, akik nagy ritkán lapoztak egyet-egyet az újságban. Wendy Cope költő, amikor fiatalon versesköteteket kölcsönzött, a könyvtárossal el tudott beszélgetni olvasmányairól. Ma is hálás, mert akkoriban mással nem tudott volna költészetről beszélgetni. Bizony jó, ha a könyvtáros nem gépiesen szolgáltatást végez, hanem beszélgetni is tud, ha úgy adódik, lélektől lélekig.

A TLS megtalálható könyvtárunk olvasótermében.

Dörgő Tibor

Vélemények

Hozzászólás küldése