A hét könyve: Vlad Zografi: Șapte octombrie (Október hetedike) : Kávészünet

A hét könyve: Vlad Zografi: Șapte octombrie (Október hetedike)

A regény főszereplője egy ötven év körüli nonkonformista, kivénhedt Casanova, egy bukaresti „nagy Lebowski”, aki történetesen költő. Lenézi a kortárs tömegirodalmat, az irodalmi sznobokat, nem tagja egy internetes közösségi hálózatnak sem, nincs okostelefonja, és mélyen megveti azokat az alkotótársait, akik kihasználják a modern technológia nyújtotta lehetőségeket és az új hullámok meglovaglásával sikereket érnek el. Ezeket irodalmi rágcsálóknak, egereknek nevezi. Nincs családja, rendes állása, napról napra él mindenféle alkalmi munkából, szabadidejét bohém barátok és könnyű nők társaságában tölti a Barlang nevű törzshelyén, ahol alkoholos mámorban folyik a beszélgetés irodalomról, szexről, nőkről és az írók helyzetéről. „Kint” külföldön is csak egyszer jár az egykori NDK-ban, egy „mesterséges” országban, amely már nem is létezik. Noha jó képességű, az egyetemet nem fejezi be, tehetséges, de nem alkot örökbecsű sorokat, melyek közelebb juttatnák a halhatatlansághoz. Verseit az asztalfióknak írja, mert túl személyesek, durvák és erőszakosak.

Egy nap nyugodt léptekkel, elmélázva megy a villamosmegállóba, odafele menet megpillantja Vasile Lascăr egykori pénzügyminiszter szobrát, melynek talapzatára egy képletes nőalak jelmondatot ír. Beindul a képzelete, és arról kezd álmodozni, hogy róla is készülhetne egy ilyen szobor, lábánál egy gyönyörű múzsával, de egy kevésbé forgalmas helyen. Felszáll a 16-os villamosra, ahol megpillant egy csinos nőt, tekintetével tetőtől talpig végigpásztázza, hogy megfelelne-e múzsának a szobrához. Időközben huligánok szállnak fel a villamosra, akik belekötnek a nőbe, erre a költő a hölgy védelmére kel, és csak annyit mond a fiúknak, hogy viselkedjenek civilizáltan. Az egyik huligán sértésnek vette az udvarias figyelmeztetést, és válaszul hasba szúrja. És meg kell halnia. Amikor kezd jóra fordulni az élete, mert megismerkedett Verával, igaz, sokkal fiatalabb, de szereti. És halálával kezdődik el a története, mint egy visszaemlékezés. Egy olyan ember visszaemlékezései, aki mellett elment az élet.

Vlad Zografi regénye az életről szól, olyan emberekről, akik másképp élnek, más értékekben hisznek, más beidegződésük van, nem fogadják el az új idők értékeit. A szerző nagyszerűen ragadta meg az élet szürreális oldalát, elevenen, naturalista módon írja le az 1989 utáni Bukarest bohém művészvilágát, olyan témákat érintve, mint a társadalomból való szándékos kilépés, a lecsúszás és a megalkuvások elutasítása.

Vlad Zografi (1960) hivatásos drámaíró, a román irodalom érdekes alakja, akit hőséhez hasonlóan nem érdekel a divat és a saját útját járja.

Könyvei az OIK katalógusában

Csóka F. Katalin

(a kép forrása: https://bit.ly/38Vz1h0)

Vélemények

Hozzászólás küldése