A hét könyve: Szarvas József – Bérczes László: Könnyű neked, Szarvas Józsi… : Kávészünet

A hét könyve: Szarvas József – Bérczes László: Könnyű neked, Szarvas Józsi…

A most következő ajánlóm tárgya színházi könyv, anekdota-gyűjtemény, Szarvas József és Bérczes László közös kötete, amely a Tények és tanúk sorozatban jelent meg.

A színész hatvanévesen visszatekint, számot vet, rendszerezi az emlékeit. Tanyasi kisfiú korától, debreceni hentes tanuló időszakán át, a Vígszínház és Kaposvár után a Nemzeti Színházig, amelynek épületavató díszbemutatóján Ádám szerepét játszhatta.

A kötetet Bérczes Lászlóval, a rendező, szakíró, színházcsináló baráttal írták, szerkesztették kötetbe. Rövid fejezetekre osztva, az élőbeszédre emlékeztető, mesemondó, anekdotázó stílusú történetek nemcsak szórakoztatóak, de érzékeltetik azt a szeretetteli hangvételt is, amitől még a keserűbb emlékek is felderülnek, szereplői megbocsájtást nyernek, a nyomorúságon együtt nevetünk az elbeszélővel, mert még a konok túlélési ösztön humora is megcsillan bennük.

Egyik kedvenc epizódom egy olyan jelenet filmfelvétele, amelyben a színész egy békalencsés, zavaros, teljesen igazi tóban elmerül. Hősünk nem mert szólni a filmeseknek, hogy nem tud úszni, mert akkor hátha nem ő kapja meg a szerepet. A filmes gázsijából épített az akkori szükséglakásuk konyhájában egy zuhanyzófülkét.

A vágóhídon szervezett „Húsosok” színjátszó kör, a színművészeti főiskola emlékei, a barátság Kaszás Attilával, a számtalan filmforgatási élmény, vagy a Pajtaszínház története mind ezzel a konok és makacs akaraterővel történik és idéződik fel. Egyszersmind kortörténet, kultúrtörténet és személyes életút. Érdekes fotógyűjteménnyel a kötet végén.

Molnár Patrik

(A kép forrása: https://bit.ly/3diEj8Q)

Vélemények

Hozzászólás küldése