A hét könyve: Rumena Buzsarovszka: A férjem : Kávészünet

A hét könyve: Rumena Buzsarovszka: A férjem

Egy macedón írónő novelláskötetét szeretném ajánlani ezúttal Önöknek. Rajsli Emese kiváló fordításában. Különféle nőket beszéltet a szerző, mindegyiket egy-egy fölvett szerepként szólaltatja meg, és mindnek egyéniséget, saját hangot, saját érzelemvilágot kölcsönöz, tizenegy elbeszélő bőrébe bújik, hogy aztán egyes szám első személyben elbeszéljék történetüket.  A főszereplők sokkal inkább a nők, és nem a férfiak.

Hétköznapi történetek, a balkáni régió posztkommunista, patriarchális, lassan változó valóságában. A társadalom legkülönbözőbb rétegeiből származnak egy-egy novella szereplői. Nemcsak szociológiai és egzisztenciális különbségeket, hanem a gondolkodásmód, az értékrend, a szokások, a reflexek különbségeit is érezhetjük, méghozzá sűrített, pontos, képszerű impressziók formájában.

A novellák sokszínűsége a brutális kiábrándultságtól a fanyar humorba oldott férfigyűlöleten át a legsötétebb tragédiáig ível, igazi vidámságot hiába is keresnénk bennük.

A Nemzetközi Nőnapon játszódik az egyik történet, amely egy romantikus este körvonalazódása után a legalpáribb közönségességbe fullad, ezzel a kontraszttal pontosan érzékeltetve az „ünnep” hamis pátosza és a nők hétköznapi helyzete, megítélése közötti disszonanciát.

Egy másik kiváló életkép a talpig úriember, öregedő, impotens férj viszonya fiatal feleségéhez, akinek kimondatlanul és diszkréten maga ajánlja fel, hogy egy barátjával teljesítse ki a házasélet hiányzó örömeit.

Kiemelkedő a megcsalt asszony története is. Agresszív és gazdag férje kihasználja, megalázza, zsarolja, és felháborítóan visszaél az asszony anyagi és érzelmi kiszolgáltatottságával.

Mind a tizenegy történetet jó szívvel ajánlom!

Molnár Patrik

Vélemények

Hozzászólás küldése