A hét könyve: Papp-Zakor Ilka: Az utolsó állatkert : Kávészünet

A hét könyve: Papp-Zakor Ilka: Az utolsó állatkert

Egy szürreális novellagyűjtemény viseli ezt a különös címet. A könyvborítón látható, burkát viselő nőstény kentaur látványa után a meghökkenések sorozata folytatódik, ha olvasni kezdjük.

Szereplői egy abszurd állatkert lakói is lehetnének. Kelet-közép-európai sorsok, cinikus, elmagányosodott, zárkózott, lelkileg sérült, elvágyódó alakok. Belefulladni látszanak a kegyetlenül szürke hétköznapokba, Európa szegényebb felének oly ismerős szomorúságába. De mindegyikkel szüntelenül „csodák” történnek, amelyeket ők nem csodaként érzékelnek, mi azonban jót mulatunk rajtuk: a szoknyavadász juhászlegényen, akinek vonzereje a szeme helyén lévő friss zsömle illatában rejlik; egy másik fickón, aki a mellkasára hímzett széncinkével hódít; a mozdonyanyukán, aki masszív, száguldozó, és szemüvege reflektorpárként világít; vagy az állapotos lányon, akinek kilences iker begóniái születnek.

A címadó novella üresen kongó utcáin kóborló, az állatkertből elszabadult vadakat megszelídítő, szerelmi bánattól szenvedő főhőse olyan pontosan ábrázolja a koronavírus-járvány idején tapasztalt hangulatot, mintha nem is 2018-ban keletkezett volna a szöveg, hanem napjainkban.

Az utolsó állatkert könyvtárunk katalógusában
A szerző művei könyvtárunk katalógusában
A szerző fordításai és a szerző műveiből készített fordítások

Molnár Patrik

(A kép forrása: https://bit.ly/3i2T8Ps)

Vélemények

Hozzászólás küldése