A hét könyve: Mirel Taloș: Colecționarul de nuduri : Kávészünet

A hét könyve: Mirel Taloș: Colecționarul de nuduri

Mirel Taloș (1973-) debütáló regénye szerelmi történetnek indul, mely kis lépésekben egy ponton thrillerré fajul, a lezárásnál azonban nem mellőzi a meditatív reflexiót sem. Magával ragadóan, elegánsan meséli el főhősének belső állapotait, érzelmi világának minden változását.

Paul, a regény főhőse, nyolcadik nemzedékes műgyűjtő, aki kizárólag női aktokat vásárol, a női aktfestészet igazi nagy connoisseur-je. Életét goethei szemléletben rendezi be, melynek alapja az esztétikum és a művészet felsőbbrendűsége. Egy kiállításon összetalálkozik Simonával, aki műveltségben sokszorosan felülmúlja Pault.  Olyannyira a befolyása alá kerül, hogy hamarosan már a lány alakítja ízlését, mi több, irányítja életüket. Számukra a tavasz, Liszt zenéje, a ciklámenek színe, a liliom illata, a női meztelenség művészete csupán egy műalkotás részei, szerelmük első pillanatai.

Paulnak tulajdonában van egy reneszánsz kori női aktkép, amelynek szerzője ismeretlen, és csak annyit tudni róla, hogy kétszáz éve a család birtokában van. Elviszi Gerbineau-hoz, egyik műgyűjtő ismerőséhez, hogy megmutassa a képet, valamint arra kéri, hogy hozza össze a Louvre reneszánsz szakértőjével. Meggondolatlanul nála hagyja a festményt, amíg Firenzében tartózkodik. Az Uffizi Képtárban Tiziano képei előtt hirtelen felismeri, hogy a képeken ugyanaz a lány van, mint az ő festményén, és hogy az ismeretlen festő nem más, mint a reneszánsz kor legnagyobb festője, Tiziano. Lélekszakadva telefonjához kap, hogy megossza a sejtését Gerbineau-val, ám a bonyodalmak még csak ekkor kezdődnek.

A kép rejtélyes sorsa egybefonódik Paul és Simona szerelmével, melynek kimenetele érdekes fordulatot vesz.

A regény olyan, mint egy műalkotás, tele sorsfirtató filozófiai elmélkedéssel és moralizálással. Mirel Taloș egyszerűen mesél, elegáns stílusával mégis kiragadja az olvasót a hétköznapokból, egy magasabb rendű világba emeli, ahol a művészet varázsa alá kerül.

Csóka F. Katalin

(kép forrása: https://bit.ly/2kmbkeg)

Vélemények

Hozzászólás küldése