A hét könyve – J. D. Salinger: Zabhegyező : Kávészünet

A hét könyve – J. D. Salinger: Zabhegyező

a kép forrása EZ

A regény ma az egyik legnépszerűbb művek közé sorolható, noha megjelenésekor több országban is betiltották. A regény főhőse túl őszinte volt, túl nyersen fogalmazott, ezért sokakban nemtetszést váltott ki. A regény többek között a hovatartozással, az emberi kapcsolatokkal és a depresszióval is foglalkozik. A könyvet vehetjük ifjúsági irodalomnak, de ugyanakkor a felnőtteknek szánt társadalomkritikaként is érthetjük. 2015-ben új fordítás jelent meg Rozsban a fogó címmel.

Főhősünk egy kamaszkori lázadó, akit négy iskolából is kicsaptak. A történet az iskolából való eltávozás után játszódik, az azt követő három napot írja le.

Holden, a kamaszfiú New York utcáit járja. Éjszakai bárokba megy, de ott sem találkozik olyan emberrel, aki megértené. El szeretne tűnni az emberek elől, mert csak hazugokkal hozta össze a sors.

„Mindig azt mondom: »Örültem a szerencsének!« – olyanoknak is, akikkel megismerkedni kész szerencsétlenség. De ha élni akar az ember, ilyen dumákat kell bevágni.”

Néhány dolgot szeretne, ha nem történtek volna meg, mindemellett ki is akarja használni az élet adta lehetőségeket. Holden attól retteg, hogy minden megváltozik körülötte, semmi nem marad a régi, és semmit nem tud tenni ellene.

Semmi nem változik; ami változik: az ember saját maga. Nem az, hogy idősebb lesz, vagy ilyesmi. Nem éppen azért. Csak éppen megváltozik.

 

J. D. Salinger: Zabhegyező katalógusunkban  > LINK1 > LINK2 > LINK3 >

J. D. Salinger további művei katalógusunkban >>>

Nagy Béla

 

Vélemények

Hozzászólás küldése