A hét könyve: Jordi Savall és a Hespèrion XXI: Ibn Battuta: Le Voyageur de l’Islam 1304-1377 : Kávészünet

A hét könyve: Jordi Savall és a Hespèrion XXI: Ibn Battuta: Le Voyageur de l’Islam 1304-1377

120 ezer kilométer zenéje. Elfeledett világok, varázslatos hangok és hangszerek, egy (félig-meddig) ismeretlen utazó csodálatos (zenei) világa: ez az Ibn Battuta: Le Voyageur de l’Islam 1304-1377 című CD, amely 2020. január 31-től kölcsönözhető Zeneműtárunk gyűjteményéből.

Ibn Battúta (1304-1368/69; teljes nevén Mohamed ibn Abdallah ibn Mohamed Ibrahim ibn Mohamed ibn Ibrahim ibn Júszuf Abú-Abdullah) marokkói berber származású muszlim utazó és tudós volt. A „Közel-Kelet Marco Polója” 21 éves korától 30 éven keresztül utazta be a keleti térséget az akkori világ pereméig: Kairó, Alexandria, Mekka, Perzsia, Irak, Jemen, Afrika északkeleti része, a mai Afganisztán, India, a Maldív-szigetek, Srí Lanka, Kína – a bejárt területek (a jelenlegi országok alapján) 44 országot, és legalább 120 ezer kilométer utazást jelentettek.

Jordi Savall és a Hespèrion XXI felvételén a már ismert együttes mellett a világ számos, érintett területéről segítették zenészek a munkálatokat (pl. Törökország, Görögország, Szíria, Mali, Kína). A 2 CD-s felvétel zenével, angol, francia illetve arab szöveggel Ibn Battúta kanyargós útját követi. Savallék törekedtek arra, hogy a 14. század hagyományos zenéjét szólaltassák meg – királyi udvarok, paloták, falvak, városok zenéjét. A felvételen (amelyek koncerteken is elhangzottak) az előadók olyan zenét (és improvizációkat) hoztak létre, ami ugyan szokatlan az „európai fülek” számára, de mindenképpen megőrzésre és megismerésre érdemes.

A hanganyagot egy 487 oldalas „kísérőfüzet” egészíti ki: francia, angol, spanyol, katalán, német, olasz és arab nyelvű tartalom, ismertető, válogatott színes képanyag segíti az olvasó/hallgató eligazodását egy professzionálisan összeállított, és egyben csodálatos szellemi, kulturális, művészeti és zenei utazáson.

(Aki a zenehallgatás és a kísérőfüzet képanyagának áttekintése mellett elolvasná magyarul Ibn Battúta útleírását, könyvtárunkban megtalálhatja Utazás címen.)

S. A.

Vélemények

Hozzászólás küldése