A hét könyve – Geir Gulliksen: Mielőtt elváltunk : Kávészünet

A hét könyve – Geir Gulliksen: Mielőtt elváltunk

kép forrása: https://bit.ly/3LMKHG9

A skandináv szépirodalom kezd kiemelt helyet vájni a szívemben, mert utánozhatatlan hangon mesél olyan témákról is, melyek más nemzetek tollából talán elcsépeltnek hatnak.
Márpedig alig akad hétköznapibb helyzet annál, mint hogy egy házasság véget ér – mondjuk egy harmadik fél miatt. Ezerszer hallottuk már, szükségünk van rá, hogy valaki másképpen mondja. Ezt kíséreli meg Geir Gulliksen, norvég szerző Mielőtt elváltunk című regényében.

Egy szerelmi történet időrendi sorrendje általában úgy fest, hogy a szereplők megismerkednek, egymásba szeretnek, valami bonyodalom hatására elsodródnak egymástól, majd annak megoldása után jöhet a boldog vég.
A Mielőtt elváltunk azonban egy olyan szerelmi történet, amely a boldogtalan véggel kezdődik. A cím lezárt múlt ideje nem kecsegtet minket szirupos végkifejlettel, de sejthetjük, hogy e „lezárt múltig” vezető út érdekes lesz.

Jon egy napon azzal szembesül, hogy a felesége kiszeret belőle. A legfájdalmasabb utat választja: elfogadja a folyamat visszafordíthatatlanságát, és megpróbálja a másik fél szemszögéből megérteni a helyzetet. Ehhez át kell gondolnia az egész közös történetüket, és ami még fontosabb, a kapcsolat kudarca miatt mindent meg kell kérdőjeleznie: a mondataikat, a tetteiket, az általuk eljátszott női és férfi szerepeket. A szexuális együttlétek és a meghitt beszélgetések zavarba ejtően pontos rögzítésével kényszeríti magát, hogy megtalálja az alapvető hibát.
Ebbe a részletes „nyomozati munkába” hívja meg az olvasóit Gulliksen.

Jon nem csupán megismerkedésük történetét meséli el, hanem számtalan fontos és ritkán feltett kérdésen vezet át bennünket.
Bemutatja az utat, hogyan hiszi el magáról minden szerelmespár, hogy ők lesznek a nagybetűs kivétel, „velük nem történhet meg, ők majd másképp, ők már tudják, mit veszíthetnek…” Aztán az egyik feladja, és ugyanolyan természetesen jön egy harmadik, ahogy egykor ő maga furakodott be egy másik egységbe.

„Sokan közülük, akiket korábbról ismertünk, szkeptikusak voltak kettőnkkel kapcsolatban. Hiszen mindketten hagytuk, hogy egy véletlenszerű flört tönkretegye az addigi életünket – hogyan tekinthettek volna el ettől? Ki ne hallott volna még olyan férfiakról – főleg férfiakról – vagy nőkről, akik ész nélkül szerelembe estek, akik tönkretették, amijük volt, később pedig azt kell megtapasztalniuk, hogy az új kapcsolat hiba volt, átmeneti erotikus elvakultság? Végtére is a legtöbb szerelem nem vezet hosszútávú kapcsolathoz.”

„Nem igaz, hogy a szerelem a semmiből épül fel, szinte véletlenül, ők megengedték, hogy felépüljön, ő és a férfi, céltudatosan hajtották előre egymást, pillantásokkal, érintésekkel és mindazzal, amit mondtak. És most már nincs visszaút, egy ponton visszafordíthatatlan váltás történt: nagyobb lojalitást éreznek egymás, mint bárki más iránt.”

Ez a regény bebizonyítja, hogy a ragaszkodásban, az emberi kapcsolatokban semmi sem lehet kizárólag fekete vagy fehér.

Geir Gulliksen: Mielőtt elváltunk katalógusunkban >>>

Parti O.

Vélemények

Hozzászólás küldése