A hét könyve: Garaczi László: MetaXa : Kávészünet

A hét könyve: Garaczi László: MetaXa

Garaczi László regénye igen szórakoztató olvasmány. Hőse két asszony szerelme közt őrlődik. Művész. Nem író, hanem muzsikus: egy vonósnégyes mélyhegedűse az elbeszélő.

Az elbeszélés pedig négy fejezetre tagolódik: ÉN, TE, Ő és X. Én, az elbeszélő; Te, aki szintén én vagyok, de nem tudok veled azonosulni; Ő, aki Félix, és X, aki csak fél-iksz.

Egy őrült ötlet (Dunába ugrás) elkövetése után az elbeszélő egy Balaton-felvidéki idegszanatóriumban találja magát, ahol Hirsch doktornő egy üres könyvet ad a kezébe, és írásra buzdítja. Az üres könyv borítóján sárga csík húzódik (és láss csodát: Ha olvasás közben becsukod a MetaXa című regényt, a borítóján sárga csík húzódik. És a „metaXa” címben ott pompázik az X).

És miért éppen MetaXa? Ugyanezt isszák Garaczi kiváló drámájának fiatal hősei: Zoé és Tamás, „bébézés”, és a halott Andrást megidéző szeánsz közben… Amennyiben a bébézés Benedetto és Beatrice veszekedését idézi, úgy a motívum ismétlődése nagyon is helyénvalónak tűnik ebben a szerelmi háromszög történetben… Minden esetre érdekes párhuzam.

Ennél fontosabbnak tűnik azonban az elbeszélő-főhős, a barátnője és a gyerekkori barát nővére közötti háromszög, illetve az amerikai turné közben történő megcsalás. Kitűnő humorú, jó stílusú regény. Olvassák szeretettel!

Molnár Patrik

Vélemények

Hozzászólás küldése