A hét könyve: Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek : Kávészünet

A hét könyve: Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

A romantikus regény főszereplője egy észak-karolinai lápvidéken magára hagyott kislány, Kya Clark. Az apja egy veterán katona, aki mivel nem tudja feldolgozni a háború borzalmait, az ivásba menekül és bántalmazza a családját. Elsősorban a feleségét, de a gyerekek is rettegnek tőle. Először a kislány anyja menekül el, de később követik a testvérei is, akik közül Jodie nevű bátyjával van a legszorosabb kapcsolatban. A fiú megmutatja Kyának, hogy ha fél, hogyan tud nyomtalanul elrejtőzni a mocsárban, hogy senki ne találjon rá.

Kyának nagyon hiányzik az anyukája, mindig az a pillanat jár az eszében, ahogy a „krokodilos cipőjében” elmegy a kis ösvényen, és vissza sem integet. Amikor Jodie is elmenekül, a háztól, Kya megpróbál jó kapcsolatot kialakítani az apjával. Kisgyerek létére főz rá, takarít, és elmegy vele horgászni. Egy idő után az apja is elhagyja, és Kya teljesen magára marad. Távolabb a part mentén, a fekete Jumpin’, benzinkutat és egy kis boltot vezet. Kya üzletet köt vele, hogy a virradatkor a tengerparton gyűjtött kagylóiért benzint és némi ennivalót adjon cserébe. Bár Kya eljátsza, hogy nincs egyedül, Jumpin’ és felesége, Mabel gyanítják, hogy ez nincs így. Mabel lányoknak való ruhákat ajándékoz Kyának, aki mezítláb és szakadt, piszkos ruhában ment be a közeli kisvárosba, ha kukoricadarát kellett vennie kása készítéséhez. A városi emberek megszólják a lápon élőket, és távolságtartóan, gyanakodva néznek rájuk, ahogy a kislányra is. Kya nem jár iskolába, de Jodie bátyjának egy barátja, Tate, aki egész kicsi kora óta ismeri Kyát is, megtanítja olvasni. Kya szenvedélyesen kutatja a lápi élővilágot, gyűjti az állatokat, a madarak tollait, és festményeket készít az élőlények szokásairól. Tate rábeszéli, hogy írjon könyvet a gyűjteményről. Kya és Tate között szerelmi kapcsolat alakul ki, de Tate egyetemre megy, és ő is magára hagyja az akkor már kamasz lányt. Kya egy városi fiúval kezd viszonyt, aki gyilkosság áldozata lesz, és a bűntett elkövetésével a „Lápi Lányt” gyanúsítják…

Delia Owens természettudós – eredetileg zoológus – első könyve ez, melyet eddig harminckilenc nyelvre fordítottak le, vezette a New York Times Bestseller és az Amazon sikerlistáját. Reese Witherspoon beválogatta könyvklubjának ajánlott olvasmányai közé, valamint cégével filmet készít a regényből.

A szerző műve könyvtárunk katalógusában

Sturcz Júlia

(A kép forrása: https://bit.ly/3qwPi4Q)

Vélemények

Hozzászólás küldése