A hét könyve: Czakó Zsófia: Nagypénteken nem illik kertészkedni : Kávészünet

A hét könyve: Czakó Zsófia: Nagypénteken nem illik kertészkedni

Novelláskötet, melynek történetei lazán egymáshoz fűződnek, az elbeszélő gyermekkori és felnőttkori énje felváltva mesél.

A kétféle életkor kétféle látásmódot jelent. Közös bennük a megfelelni akarás, a szeretetéhség, a világ megértésének vágya. De a kritikák nélküli naiv gyermek és a szarkasztikus felnőtt reflexiók párhuzamba állítása ellenállhatatlanul mulatságos!

A különféle világnézetek, gondolkodásmódok néha egyszerre működnek, egyetlen ember lelkében. Ezek belső vívódások, fejtörések árán néha nem tűnnek annyira távolinak egymástól, még akkor sem, ha a magyar kisváros jobboldali, konzervatív gondolkodású lakói és a multikulturális metropolisz külföldi munkavállalói, vagy turistái (azaz: a gyerekkorban, illetve felnőttkorban szerzett ismerősök) látszólag szóba sem tudnának állni egymással. A kétféle világ közötti szakadék áthidalhatatlansága miatt még erősebb a főhősben (és a szerzőben? és bennünk olvasókban?) az a jellegzetes, jól ismert szorongás mások véleménye miatt. Ezek a „mások”: Gábor atya, Rosaria néni, Katinka, Ica néni, vagy az olasz barát nem egyéni karakterük realizmusával, hanem az elbeszélőben róluk kialakuló, groteszk, torz tükörképük által jelennek meg, remekül illusztrálva ezt a szorongó, gátlásos és a kamaszkor éretlenségében, öntudatlanságában megrekedt személyiséget, aki valahogy tipikusan magyar és szeretni valóan ismerős.

A keresztény egyházközségről szóló történetek voltak számomra a legélvezetesebbek. A gyerek lelkében a homályosan érthető felnőttvilág sajátos magyarázatokat kap, és még a felnőttkori, kiábrándító visszatekintés dacára is humoros marad! Más szóval: a gyereklogika groteszksége végső soron a felnőttkor számára is hasznavehetően rendszerezi a világ működését, illetve a felnőttkor sem tud okosabbat mondani.

A szerző műve könyvtárunk katalógusában

Molnár Patrik

(A kép forrása: https://bit.ly/3dDGe7i)

Vélemények

Hozzászólás küldése