A hét könyve: Brigitte Riebe: Az újrakezdés (Berlin nővérei I.) : Kávészünet

A hét könyve: Brigitte Riebe: Az újrakezdés (Berlin nővérei I.)

A történész írónő igen olvasmányos, élvezetes szövege részletgazdag képet fest a második világháború utáni Berlinről, egy olyan család történetén keresztül, akiknek azelőtt luxusáruházuk volt, divattal foglalkoztak, a háborúban azonban az áruházat szétlövik, a család tagjai pedig messzire szakadnak egymástól. A háború befejezése után még borzalmasabb napok következnek, a nélkülözés, a fagyhalál, az éhezés teszik próbára a berlinieket. Aki tehát érdeklődik a korszak történelme iránt, egészen biztosan talál ebben a regényben izgalmas részleteket vagy nézőpontokat.

A sokszereplős történet nemcsak történelmi, hanem romantikus fordulatokban is bővelkedik. Középpontban a három nővérrel, Rikével, Silvie-vel és Florival, akik közül – a sorozatnak ebben az első kötetében – a legidősebb, Rike elhatározza, hogy újra felvirágoztatja a családi vállalatot.

Kulcsfigura a Silvie nevű nővér ikertestvére, Oskar is, akit szépreményű „trónörökösként”, kisfiúként látunk a mű prológusában, az 1932-ben fényárban úszó divatáruházban, ahol egy váratlan mozgólépcső baleset történik vele, amely előre jelzi a történelem kegyetlen eseményeinek hosszú sorát, többet talán nem is árulok el! A kisfiú Berlin városának és népének metaforájaként működik a regényben.

A kötet végén Berlin 1945-1951 közötti krónikájával kiegészített mű nemcsak regényként, hanem történelemkönyvként is kitűnő.

A szerző műve könyvtárunk katalógusában

Molnár Patrik

(A kép forrása: https://bit.ly/31Zp1mq)

Vélemények

Hozzászólás küldése