A hét könyve : Kávészünet

A hét könyve

Eduardo Sacheri: La noche de la Usina

Sacheri legújabb – 2016-ban Alfaguara-díjjal kitüntetett – regénye méltán érdemelte ki a spanyol nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismerését.

A regény egy argentin faluban, a pampák világában élő nyolc kisember története, akik a 2000-es évek elején összefognak, hogy közös erővel átvészeljék a gazdasági, pénzügyi válságot. Sacheri – aki sokáig történelemtanárként dolgozott – itt a közelmúlt eseményeit dolgozza fel. A sok-sok humorral fűszerezett, izgalmas, krimiszerű történet hősei olyan kisemberek, akik méltósággal képesek élni, és nehéz, meglehetősen kiszolgáltatott helyzetük ellenére sem veszítik el önbecsülésüket. Számukra az összetartás, a szolidaritás lesz igazán fontos. Miután (2001-ben) a bankbetétek befagyasztása után megpróbálják befektetni megtakarított pénzüket, egy csalás áldozatai lesznek. Ők azonban nem törődnek bele, visszaszerzik a pénzüket a csalótól, felkutatják és revansot vesznek.

Ebben a történetben is megjelennek az argentin író visszatérő kedvenc témái: a barátság, az összetartozás, a szülő-gyermek kapcsolat. Mindezt – a már magyarul is olvasható – az Ilyen a boldogság (Ser feliz era esto, 2014) című regényéről is elmondhatjuk. A könyvben ugyanakkor Sacheri másik vonzalma is tetten érhető: a futball szenvedélyes szeretete.

Már 2008-ban az Aráoz y la verdad című regényében is egy focista a főszereplő, aki egyébként több más szereplővel együtt a La noche de la Usina-ban is visszatér.  Nem véletlenül: Perlassi nagyon szimpatikus figura, olyan fontos értékeket tud felmutatni, mint a lelkiismeretesség, a becsületesség, a kitartás, melyek a közösség számára példamutatóak. Ő még a ’60-as évek futballcsillaga, hírneve eltörpül a mai sztárokéhoz képest, pénze is csak arra elég, hogy egy kis vállalkozásba kezdjen szülőfalujában, ahol a történet játszódik.

A vidéki környezet, a jó és a rossz összecsapása, az erkölcsi dilemmák már-már a westernfilmek hangulatát idézik. A filmekre emlékeztető narráció talán annak is köszönhető, hogy Sacheri gyakorlott forgatókönyvíró. Juan José Campanella felkérésére ő maga írta át filmre első regényét (La pregunta de sus ojos, 1995), amely a Szemekbe zárt titkok címet kapta, és 2010-ben kiérdemelte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. Később egy animációs filmhez is írt forgatókönyvet (Metegol), s a produkciót Goya-díjjal jutalmazták.  Remélhetően Sacheri legújabb kötete olvasóink tetszését is elnyeri majd.

 

További újdonságaink

 

Molnár Anikó

Vélemények

Hozzászólás küldése