A hét könyve : Kávészünet

A hét könyve

Nina Yargekov: Double nationalité

Nina Yargekov: Double nationalité

„Egy repülőtéren ébredtek fel.

Nem tudjátok, kik vagytok, és hogy merre mentek.

A táskátokban két útlevél és egy csomag kéztörlőkendő van. Egy csillogó diadém van a fejeteken és úgy vagytok kifestve, mint egy lopott autó.

Fejből tudjátok Enrico Macias összes dalát.

Racionálisan gondolkodtok.

Mit tesztek most?”

A magyar származású Franciaországban született írónő harmadik regénye igen aktuális problémát dolgoz fel: a kettős állampolgárság kérdését. Bár a cím eredeti jelentése kettős nemzetiség, de a francia nyelvben értelmét tekintve ez nem válik ketté, a francia adminisztráció nem tesz különbséget a nemzetiség és az állampolgárság között. Ez az állapot, az emigráns/disszidens helyzettel ellentétben nem önálló döntések következménye ahol az illető maga dönti el, hogy elhagyja a saját országát és egy másikban telepedik le. Itt az ember beleszületik egy szituációba.

A regény narrátora, egy fiatal, jázizs etnikai identitású, amnéziás nő többesszám második személyben meséli el utazását Párizsból egy Jázizsinak nevezett kelet-európai ország Jászág nevű fővárosába. A második részben Budapesten vagyunk, ahol a hősnő egy Lütrenzsi nevű nyugat-európai ország fővárosában hagyott életével próbál elszámolni.

A mű alapgondolata már tíz éve megszületett a szerző fejében, de a történet akkor kezdett egésszé összeállni, amikor ezek a kettős identitással kapcsolatos kérdések napi szintűvé váltak. Azért is tartotta fontosnak, hogy a témát feldolgozza, mert érezte, hogy minden egyes alkalommal másképp reagál az eseményekre, történésekre, attól függően, hogy éppen Budapesten vagy Párizsban tartózkodik.

A mű még 2016-ban jelent meg és elnyerte a Frédéric Beigbeder által alapított Prix de Flore-t, melyet a francia értelmiség kedvenc találkozó helyén a Café de Flore-ban adnak át.

Interjú a szerzővel a kulter.hu-n.

Heti újdonságaink listája.

A kép forrása: amazon.com

Sáska Gáborné

Vélemények

Hozzászólás küldése