A hét könyve : Kávészünet

A hét könyve

Kierkegaard imák

Kierkegaard imák

Samuel Barber: Kierkegaard imák

Samuel Barber (1910-1981) a 20. század egyik legtehetségesebb amerikai zeneszerzője volt. A legtöbben Adagio vonószenekarra című művét ismerik. Munkásságára „európai akcentus” és közönségbarát művek voltak jellemzők, kötődött a 19. század zenei hagyományaihoz. 14 éves korában a  philadelphiai Curtis Zenei Intézet egyik első hallgatójaként indult pályafutása. Pulitzer ösztöndíjat nyert Rómába az Amerikai Akadémiára. A római évek hatására és Arturo Toscanini biztatására komponálja híres Adagioját. Pultizer-díjat kétszer nyert, egyet a Vanessa című operájáért (1958), és egyet világhírű Zongoraversenyéért (1963).

Barber 1942 és 1954 között zenésítette meg és írta meg Kierkegaard imái (Prayers of Kierkegaard, op. 30) című kantátáját Søren Kierkegaard négy kiválasztott imájából: az Isten változatlanságából (O Thou Who art unchangeable…), a Menedékünkből (Lord Jesus Christ Who suffered all life long…), az Úrvacsora alkalmából (Father in Haven, well wee know that it is Thou…) és a Bűnbánatból (Father in Haven! Hold not our sins up against…) Samuel Barber művét vegyes karra, szoprán szólóra és zenekarra írta meg. A kantátát Magyarországon egészen 2016. április 6-ig nem mutatták be, ekkor hangzott el a Zeneakadémián.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár Zeneműtárának gyűjteményében 2016. májusában lett kölcsönözhető a mű kottája. A Schrimer Inc. (Hal Leonard Corp.) kiadó gondozásában megjelent kotta zongorakivonat (a partitúra is hamarosan elérhető lesz). Az első lapokon rövid angol nyelvű összefoglaló olvasható a műről, illetve olvashatók az angol nyelvű Kierkegaard imák is. A vegyes karra, szoprán szólóra és zenekarra írt mű angol és német nyelven került kiadásra, a német nyelvű fordítás Lonja Stehelin-Holzing nevéhez fűződik.

A könyvtár állományából kölcsönözhető Kierkegaard Imák című könyve is (2011-ben jelent meg a Koinónia kiadó gondozásában).

További érdekességek, információk:

További újdonságainkat erre a linkre kattintva érheti el

Sárközi Andrea

Vélemények

Hozzászólás küldése