A hét könyve : Kávészünet

A hét könyve

Leopold Koželuch összes szonátája

Leopold Koželuch összes szonátája

Leopold Koželuch összes szonátája

2015-ben a Zeneműtárban található dezideráta füzetbe került bejegyzésre és ajánlásra Leopold Koželuch összes szonátája. 2016 év elején a könyvtárnak sikerült beszereznie a Bärenreiter kiadó gondozásában megjelent, urtext kiadású, négy kötetes Souborné vydání sonár pro klavír (Complete sonatas for keyboard) című kottát.

Koželuch [Kozeluch, Kotzeluch, Koželuh], Leopold [Jan Antonín] 1747. június 26-án született Velvaryban. Zeneszerzőként, zongoristaként, zenetanárként és kiadóként is ismert volt. Prágában adták elő első műveit, amelynek sikerei után otthagyta a jogi pályát. 1778-ban Bécsbe ment, ahol zongoristaként, tanárként és zeneszerzőként is hamar hírnévre tett szert. Ő alapította meg a később „Musikalisches Magazin” nevű zenei kiadót (1752-1805).

II. Lipót cseh királlyá koronázása alkalmából őt bízták meg egy kantáta megírásával, amivel hatalmas sikert aratott. 1792-ben, II. Ferenc császár beiktatása után „Kammer Kapellmeister”-nek és „Hofmusik Compositor”-nak nevezték ki. Tanított, vezette udvari hivatalait, folytatta kiadói és zeneszerzői tevékenységét (bár ez utóbbi munkássága háttérbe szorult) egészen 1818. május 7-én Bécsben bekövetkező haláláig.

Zongoristaként és zongoratanárként kortársai szerint elsődleges szerepet játszott az új zongorastílus kialakításában. Természetesnek, bájosnak, eszményi zenének tartották műveit, amelyet nem csupán a profi, hanem az amatőr zenészek is egyaránt szerettek, tanultak, előadtak. Zeneszerzőként szinte majdnem kizárólag a világi zenének szentelte magát, és fő érdeklődési területe a zongora volt (szonáták, kamaraművek, versenyművek). Szimfonikus művei mellett színpadi zenét is komponált – sajnálatos módon balettjeiből és operáiból számos mű elveszett, így teljes munkásságának felbecsülése nagyon nehéz.

A Bärenreiter kiadó négy kötete Koželuch 50 szonátáját tartalmazza. Ezek a darabok nem csupán arról a „technikai” átmenetről tanúskodnak, amely megtörtént a csembaló, a klavikord és a zongora között, hanem a klasszikus szonáta fejlődéséről is, amely a 19. század fordulójára tehető. Modern kiadásban Koželuch kevés munkáját adták eddig ki. Összes szonátájának köteteit Christopher Hogwood (1941-2014) szerkesztette, aki karmesterként és csembalóművészként a barokk és korai klasszikus zene elismert előadójaként és kutatójaként az egész világon ismert.

A négy kötet időrendi sorrendben tartalmazza az iskolai oktatásban is kiválóan alkalmazható szonátákat. Az utolsó, negyedik kötet azokat az utolsó műveket tartalmazzák, amelyek főleg kéziratban voltak eddig ismertek.

Az angol, cseh és német nyelvű rövid ismertetés mellett illusztrációkat, kritikai megjegyzéseket és tematikus tartalomjegyzéket is találhatunk a kottákban. A daraboknál feltüntetésre kerültek a művek sorszámai (opus, numero számok) és a komponálás évszáma (ahol azonosítható volt).

Kozeluch összes szonátája 2016 januárjától kölcsönözhető a Zeneműtár gyűjteményéből.

(Grove Music Online – Kozeluch, Leopod ; Christopher Hogwood – Introduction from Souberné vydání sonát pro klavír, Bärenreiter)

Sárközi Andrea

Vélemények

Hozzászólás küldése