A hét könyve : Kávészünet

A hét könyve

Serbia - Traditional Music

Serbia – Traditional music

Serbia – Traditional music

A nemzetiségi dokumentumok gyűjtésében az Országos Idegennyelvű Könyvtár nagy figyelmet fordít a nemzetiségek anyaországainak irodalmi, tudományos és – Zeneműtárán keresztül – zenei dokumentumainak beszerzésére, szolgáltatására. A Zeneműtárban található nemzetiségi zenei állományrész sorát gazdagítja néhány új beszerzésű dokumentum, többek között a Serbia – Traditional music című CD is.

Az Oszmán Birodalomban a Balkánon a török zene terjedt el jellegzetességeivel, annak hatása érzékelhető az adott területen élő népek zenéjében, így a szerb népzenében is.

Hagyományos dalaikat három kategóriába lehet sorolni: a hagyományos/vidéki dalokra, az új dalokra és a városi dalokra. Ismert táncuk a kóló (körtánc), jellemző hangszereik a gusla, a furulya, a duda, a tambura, de napjainkra elterjedt a harmonika és a rézfúvós hangszerek is. (In: Serbia. Oxford Music Online [adatbázis])

A Zeneműtárába újdonságként bekerült Serbia – Traditional music című CD-vel a tradicionális szerb népzenével ismerkedhet meg az érdeklődő. A Sveti Sava Kulturális-és Népművészeti Egyesület (Cultural and Folk Art Association Sveti Sava) 1978-ban alakult. Megalakulásuk óta már több mint 3000 népzenei együttes, tánccsoport dolgozott az egyesülettel. A 2011-ben megjelentetett CD-n Slobodan Mirkovič, Vladimir Milosavljevič, Alksandar Savić és Milica Vujanić játszik – harmonikát, hegedűt, fuvolát, éneket egyaránt hallhatunk az anyagon. Leskovac, Macedónia, Vajdaság, Sumadija és még számos földrajzi terület, régió zenéje megjelenik a CD-n – tánc, esküvői tánc, kóló, dal formájában egyaránt. Temperamentumos, feszes tempójú, jókedvre derítő, igényes zenei felvétel.

A 72 perces anyagot a kimondottan népzenei és világzenei felvételek megjelentetésére szakosodott ARC Music kiadó adta ki, többnyelvű (angol, német, francia, spanyol) és színes fotókkal illusztrált kísérőfüzettel.

Sárközi Andrea

Vélemények

Hozzászólás küldése