A hét könyve : Kávészünet

A hét könyve

Korngold: Violin concerto ; Violin sonata (CD)

Korngold: Violin concerto ; Violin sonata (CD)

Korngold: Violin concerto ; Violin sonata (CD)
Lemezsiker a Zeneműtárban

Néha van úgy, hogy az ember betesz egy felvételt a lejátszóba és úgy gondolja, mellette tevékenykedik ezt-azt. Amikor ezt a CD-t berakjuk lejátszásra, azon vehetjük észre magunkat, hogy le kell ülnünk és hallgatnunk kell, odafigyelnünk, mert történik valami – a zene, az előadás, a hatás -, ami megfoghatatlan és csodálatos.

Erich Wolfgang Korngold (1897-1957) azon 20. századi zeneszerzők közé tartozik, akinek életéről és zeneszerzői tevékenységéről egyaránt szerezhetünk ismereteket a klasszikus- és filmzenét ismertető könyvekből és internetes oldalakról.

Korngold 1897-ben született Csehországban és nagyon fiatalon, mindössze 7 évesen írta meg első zenei szerzeményét. 13 évesen jelenik meg először nyomtatásban is egy műve, pályája során ír kisebb műveket, operákat és filmzenét egyaránt. 1929-ben utazik először Hollywoodba Max Reinhart rendező közbenjárására. Itt a Paramount és a Warner stúdiónak egyaránt dolgozik. Ez utóbbi szerződteti le, ahol feladata a kalandfilmek zenéjének írása lett. Többször jelölik Oscar-díjra, 1936-ban az Anthony Adverse című film zenéjével, majd 1938-ban a The Adventures of Robin Hood zenéjével el is nyeri azokat. Véglegesen letelepszik Hollywoodban, ahol élete végéig él.

Művészetében igyekezett egyensúlyt teremteni a filmzenék és a „„komoly” zeneművek szerzése között. Bronisław Huberman hegedűművész hatására írja meg hegedűversenyét, amit 1947. február 15-én mutatnak be St. Lousiban, majd Chicagóban és New Yorkban. 1953-ban Jascha Heifetzzel készül el az első felvétel, ami azóta is kiemelkedőnek számít. Azóta olyan híres hegedűművészekkel is rögzítették, mint Itzhak Perlman, vagy a mai fiatal hegedűművészek közül Philippe Quint vagy Nikolaj Znaider. És Baráti Kristóf.

A holland Brilliant Classic kiadó 2015-ben adta ki Korngold „„gyűjteményes” CD-jét, amin hegedűversenye és hegedű-zongora szonátája hallható. 2014. január 24-én Hollandiában, Eindhovenben rögzítették azt a koncertet, ahol a Dél-Holland Filharmonikus Zenekart Otto Tausk vezényelte. Hegedűn közreműködött Baráti Kristóf. A hegedű-zongora szonátát 2014. márciusában vették fel a Budapest Music Centerben, Baráti Kristóf partnere Farkas Gábor zongoraművész volt.

Adrian Edward a Gramophon című újság 2015. márciusi számában írt kritikájával a CD-ről és az előadásokról teljes mértékben egyet lehet érteni: kiváló felvételek. A hegedűverseny szerinte technikailag abszolút az unikális Jascha Heifetz felvétel mellé állítható, érzelmi gazdagságban, hangszínben pedig még azt is felülmúlja. A hegedű-zongora szonátában Edward Farkas Gábor pontos, tévedhetetlen játékát, a két előadó egymásra figyelését, a nehéz mű „„sűrű zenei szövetének” átvilágítását emelte ki.

Fantasztikus technikai játék, muzikalitás, érzékenység jellemzi a hanganyagot. A „történik/történt valami” érzés sokáig elkísérheti az embert a CD meghallgatása után, és bizony előfordulhat, hogy csak úgy „„véletlenül” megint a lejátszóba találjuk a felvételt, mert átélni, hallani kell. Újra.

Sárközi Andrea

 

Vélemények

Hozzászólás küldése