A hét könyve : Kávészünet

A hét könyve

Guillaume Lekeu: Andromede

Guillaume Lekeu: Andromede

Guillaume Lekeu: Andromede

4 milliárd év múlva állítólag találkozik és összeolvad a Tejút és az Androméda – ezzel a Naprendszer az új galaxis peremére kerülhet. Addig is, amíg tehetjük, keressük meg az Androméda csillagképet az égen – az északi égbolton. És jusson eszünkbe Pallasz Athéné istennő, aki a görög mitológia szerint Andromédát és történetének fontos szereplőit (Perseus, Cassiopea, Cepheus) mind-mind elhelyezte csillagkép formájában az égbolton.

Androméda története számos művészt megihletett, festőket, írókat és zeneszerzőket egyaránt. A Francia Intézet ajándékaként a Zeneműtár állományába került CD-n Guillaume Lekeu, egy kevésbé ismert zeneszerző művét ismerhetik meg olvasóink. A Ricercar kiadó gondozásában 1991-ben megjelent CD-n Pierre Bartholomée karmester vezényletével Dinah Bryant, Philippe Huttenlocher, Zeger Vandersteene, Jules Bastin énekművészek, a Namuri Szimfónikusok Kórusa és a Liége-i Filharmonikus Zenekar közreműködnek.

Guillaume Lekeu (teljes nevén: Jean Joseph Nicolas Guillaume Lekeu) romantikus zeneszerző, 1870-ben született Verviersben (Belgium) és 1894-ben, tragikusan fiatalon halt meg Angersben (Franciaország). Hangszeres tanulmányok és zeneszerzés mellett komolyan foglalkozott filozófiával is. A híres zeneszerző, orgonaművész és zenetanár Cesar Franck bátorította zeneszerzésre. A zeneszerző és karmester Vincent d’Indy bíztatására pályáztatta zeneműveit, és az Androméda (műfaji megjelölése: kantáta) 1891-ben második díjat nyert a franciaországi Római-díjon (Prix de Rome). Lekeu életműve közel 50 zenemű, de számos alkotása befejezetlen maradt.

Az Androméda vitathatatlanul Lekeu kulcsfontosságú műve. A mitológiai történet feszültségét, az áldozathozatalt, a hősiességet és a szerelmet kiváló szerepformálással és hangszereléssel ábrázolja. Az erőteljes zenekari hangzás, a hullámzó dallamvezetés egyaránt magán viseli Richard Wagner, Ludwig van Beethoven, Cesar Franck és Vincent d’Indy hatását – a mesterekét, akik hatással voltak a zeneszerzőre. Az Androméda azonban mégis eredeti, magával ragadó mű – megismerésre szólít minket.

Sárközi Andrea

Vélemények

Hozzászólás küldése